Kristins råd til deg som skal velge utdanning

– Ikke ta yrkesvalg basert på hva andre gjør, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund. 15. april er fristen for å søke høyere utdanning til høyskoler og universiteter.

Kristin var som ungdom selv redd for å låse seg inne i feil yrkesvalg.

Publisert 14.04.15

Kompetanse og utdanning

Det er ikke så lett å være 18-19 år og velge yrkesretning.
– Du må tørre å kjenne etter i deg selv og stole på dine egne fortrinn. Nå som jeg snart er 50 år, betyr det fint lite hva vennene mine mente om valg av utdanning da jeg var 18 år, sier Kristin Skogen Lund til Nitimen på NRK P1.

Hør NRK Nitimens intervju med Kristin Skogen Lund

Kristins fire råd

  1. Tenk på hva du vil og hva du har lyst å bidra med.
  2. Tør å ta et valg som går på tvers av det vennene dine tar.
  3. Stol på egne styrker.
  4. Det er lov å lytte til foreldre, selv om de ikke skal bestemme.
Jeg er glad jeg dro til utlandet

Hva er sikre yrker?
– Det er skummelt å prøve å forutsi fremtiden. Likevel er det noen ting vi vet. Teknologi blir viktig. Derfor vil vi trenge folk som tar realfag og blir ingeniører, men vi trenger også håndverkerkompetanse, altså fagarbeidere. Innen det offentlige vet vi at det kommer til å være mangel på helsearbeidere og lærere. Vi trenger gode lærere.

Kristin intervjues i radioprogrammet Nitimen hos NRK.

Fortsatt behov for ingeniører

Nå ser vi en nedgang i etterspørselen etter ingeniører i oljebransjen. Er det fortsatt lurt å velge ingeniørstudier? 
– Det er selvfølgelig dramatisk for de som mister jobben. Men dette er en godt utdannet og kompetent arbeidsgruppe som er etterspurt. Det har vært mangel på ingeniører i andre sektorer i mange år på grunn av den store virksomheten innen olje. Ingeniører kommer altså til å være etterspurt, selv om det ikke er sikkert alle skal jobbe i olje. Så det ville jeg ikke vært redd for å pense inn på. 

NHOs kompetansebarometer viser at det er et stort behov for ingeniører og da særlig innenfor bygg, elektro- og mekaniske fag.

Hovedfunn fra NHOs kompetansebarometer 2015

Les også:– Søk ingeniør og realfag

Livet tar andre vendinger enn du har tenkt

Gjør usikkerheten i arbeidsmarkedet det vanskeligere å velge utdanning nå enn før?
– Jeg tror aldri det har vært lett. Det er jo sånn at vi må ta disse valgene tidlig i livet, når vi ikke har alle erfaringene vi gjerne skulle hatt. Det er riktig at vi står overfor en mer usikker tid i norsk økonomi, men disse tingene kommer og går. Det eneste vi vet er at arbeidsmarkedet endrer seg. Samtidig går en del endringer raskere nå enn det gjorde før.

Å være omstillingsdyktig mener hun er en viktig egenskap å ha med seg i livet.
– En god innfallsvinkel er å være åpen for nye muligheter og forandringer. Det er ikke sånn at når du har utdannet deg, så er du ferdig utlært. Det er når du begynner å jobbe du virkelig lærer. Vi lærer jo mest av å gjøre ting.

Kristin var selv redd for å låse seg inne i et feil yrkesvalg da hun var ung.
– Jeg har skjønt etterpå at det gjør man ikke. Jeg skulle ønske at jeg hadde visst det litt bedre den gangen. En utdannelse åpner flere dører og er veien inn til mange yrker og bransjer.

Glad for studietiden i utlandet

Etter gymnaset dro Kristin til Oregon i USA. Der studerte hun "International Relations". Det var en sammensetning av ulike samfunnsfag som samfunnsøkonomi, sosiologi, statsvitenskap og språk.

– Det var veldig interessant. Jeg er glad jeg dro til utlandet. Det lærer man mye av. Ikke minst ble jeg nok aller best kjent med meg selv. Du kommer ut av miljøet ditt og må ta stilling til hvem du er og hva du står for på nytt. Du er langt hjemmefra. Vi var faktisk enda lenger vekk den gangen. Det var jo ikke internett og mobiltelefon. Det var ganske tøft i starten, men jeg er glad jeg gjorde det.

Så du et lederpotensial i deg selv allerede da?
– Jeg gjorde ikke det. Jeg hadde vært litt ivrig og vært i russestyret og elevrådet, så jeg hadde det nok litt i meg. Om du hadde fortalt meg om hva som skulle skje meg i livet så hadde jeg aldri trodd på det. Livet tar andre vendinger enn du har tenkt. Jeg tror ikke det går å planlegge det.

Positiv til at foreldre engasjerer seg

Foreldre som engasjerer seg i sine barns utdanningsvalg er positivt. Det er da viktig å sett seg inn i mulighetene som finnes og om kompetansen man opparbeider seg gjennom studiene er relevant for arbeidslivet.

– Det er lov å lytte til foreldre. De skal ikke få lov å bestemme, men de kjenner deg jo godt, og vil deg vel. Så lenge man hører litt, men likevel tar egne valg, så tror jeg det er en god kombinasjon, sier Kristin.  

Se hva Kristin Skogen Lund og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier om bedriftenes kompetansebehov.