Fra fagbrev til ingeniør

- Jeg tror du åpner flere muligheter enn du lukker ved å velge yrkesfag, sier Ellen Rasmussen. Med fagbrev som elektriker, arbeidserfaring, og snart en ingeniørbachelor i baklomma er 28-åring sikker i sin sak: Velg yrkesfag!

Onsdag ble Ellen Rasmussen kåret av NHO Agder til årets rollemodell for hennes arbeid med å inspirere og motivere jenter til å studere teknologifag og bli ingeniør. Her sammen med NHO-sjef Kristin Skogen Lund. Foto: Clare Jortveit.

Publisert 10.02.15

Agder, Kompetanse og utdanning, Yrkesfag

- Jeg har alltid vært en pappajente og faren min er håndverker så jeg har fått lov til å være med, sier Ellen Rasmussen.

Da hun skulle velge videregående var det derfor helt naturlig for henne å satse på et praktisk yrke.

Y-veien

  • Mange høyskoler og et fåtall universiteter har opptak av studenter med fagbrev/svennebrev.
  • Kalles yrkesveiløp, eller Y- veien.
  • Gis blant annet innen tekniske og ingeniørfaglige studier og naturbruk.
  • Fag-/svennebrev i bunn ofte gir en praktisk tilnærming til teoretiske problemstillinger.
  • Mange bedrifter verdsetter denne kompetansen.

Hun hadde læretiden sin i Nelfo-bedriften TT-Elektro, og etter noen år i jobb begynte hun på en bacheor i fornybar energi – en ingeniørlinje på Universitet i Agder. Til sommeren er hun ferdig, og hun er strålende fornøyd med valget.

Les mer: 5 veier til videre utdanning etter fagbrev

Er yrkesfag bare for dem som er skolelei?

- Jeg valgte ikke elektro fordi jeg var lei av skolen, men fordi jeg ville gjøre noe praktisk. Da vi fikk informasjon om elektro i 10.klasse fikk vi beskjed om at man måtte være ganske god i matte.

På universitetet har Ellen hatt god nytte av det hun lærte på videregående.

- Noen av elektrofagene fra vidergående er pensum på universitet. Jeg har flere ganger måttet hjelpe medstudenter som har gått allmennfag med dette.

Var det trist å begynne på en annen videregående skole enn vennene dine?

- Det var ikke noe problem. Skolen min og skole der de som tok allmennfag gikk ligger rett ved hverandre, så jeg kunne fremdeles spise lunsj med venninnene mine fra ungdomskolen.

Lukker du muligheter ved å velge elektro?

- Jeg tror du åpner for mulighetene mer enn du lukker. Du får masse arbeidefaring og større innsikt i hva du vil drive med. Hvis du vil kan du bygge på med studiespesialisering, eller du kan videreutdanne deg.

Tror du foreldre har god nok kunnskap om mulighetene ved å velge yrkesfag når de gir råd til barna sine?

- Jeg tror at mange foreldre som ikke har yrkesfaglig bakgrunn ikke vet om mulighetene. De tenker at man ikke blir noen ting ved å velge yrkesfag fordi de ikke har erfart det selv, men det er så utrolig feil. Fagene har også utviklet seg mye siden de selv var unge.

Hvilke fordeler er det ved å ha et fagbrev i baklomma når du tar en ingeniørutdanning?

- Vi som har fagbrev har den erfaringen som gjør at vi lettere skjønner hvordan ting faktisk fungerer i praksis. Det er en kjempefordel. Det er også en fordel å ha fagbrev i bunn når du skal søke jobb som ingeniør. Jeg skjønner nesten ikke at man vil gå på ingeniør uten å ha tatt fagbrev først.

Til sommeren er du ferdig med bacheloren, hva har du lyst til å jobbe med?

Jeg har lyst til å jobbe innen inneklima og energieffektivisering av bygg. Også vil jeg gjerne tilbake til Asker/Bærum, smiler hun.

Onsdag ble Ellen kåret av NHO Agder til årets rollemodell for hennes arbeid med å inspirere og motivere jenter til å studere teknologifag og bli ingeniør. Hun stiller opp på ungdomsarrangementer, utdanningsmesser og møter med karriererådgivere for å råde andre om å gjøre som hun har gjort: følg drømmene. 

Les også: 500 elever inspiret av Jenter og Teknologi

Les også: Ny NRK-serie om yrkesfag