Flere bør studere i Tyskland

Tyskland er Norges viktigste og største handelspartner, og nå vil regjeringen gjøre det lettere for unge å studere i Tyskland. Mange av NHOs bedrifter trenger ansatte med språk- og kulturkunnskap.

Hvis du studerer i Tyskland får du kompetanse mange bedrifter trenger. Illustrasjonsfoto. 

Publisert 06.11.15

Kompetanse og utdanning

- De fleste norske bedrifter har kontakt med utlandet. Derfor er det viktig med språkkompetanse, men også kunnskap om kulturen. Unge som velger å ta hele, eller deler av utdanning sin i utlandet kan få mye igjen for det, sier Are Turmo, kompetansedirektør i NHO.

Tyskland er nå vår største handelspartner og etter engelsk er tysk det fremmedspråket flest bedrifter etterspør, viser NHOs Kompetansebarometer 2014. Omlag 3500 NHO-bedrifter sier de har et konkret behov for ansatte som kan tysk.

NHO mener derfor det er bra at det regjeringen nå vil legge enda bedre til rette for at unge kan studere i Tyskland.

- Det er viktig for norsk næringsliv at vi får flere med språk- og kulturkompetanse. En annen fordel ved å studere i Tyskland er at du ikke betaler skolepenger, sier Turmo.

Artikkelen fortsetter under grafen: 

Grafen viser hvor mange som studerer i utlandet, og hvor store handelspartnere landene er. Klikk på grafen for større visning. 

Regjeringen satser på tysk 

I forrige uke kom regjeringen med forslag til tiltak for at flere norske skoleelever og studenter skal lære seg tysk. 

- NHO synes det veldig viktig og bra at regjeringen nå satser på dette, sier Turmo.

Han trekker frem tre spesielt gode tiltak:

1. Støtte til språkstipend og til tilretteleggelsessemester som forberedelse til fremtidige studieopphold.

2. Videreføring av "Gjør det!"-programmet som legger til rette for at norske elever og lærlinger kommer til Tyskland og praktiserer sitt fremtidige yrke, samtidig som de blir kjent med tysk språk og kultur.

3. Gi ANSA, utenlandsstudentenes organisasjon, utvidede muligheter til rådgiving om Tyskland-studier.

Les mer om hvordan du kan bli student i Tyskland

Flere velge tysk tidlig 

Nylig kom også nye tall fra Lånekassen for studieåret 2014-2015. De viser at flere norske studenter velger å ta hele utdanningen i utlandet, mens færre reiser på utveksling.

- Selv om det er gode nyheter at det nå er flere norske studenter som tar utdanning i utlandet, viser statistikken at det er svært få norske gradsstudenter i Tyskland. Det henger dårlig sammen med at landet nå er vår største handelspartner, sier Turmo.

NHO jobber aktivt for å øke rekrutteringen av elever til tysk allerede i ungdomsskolen. Norske studenters fremmedspråkkunnskap er ofte begrenset til engelsk. Derfor reiser svært mange naturlig nok til Storbritannia og USA og selvsagt til våre nærmeste naboland.

- Når mer enn 17 000 norske studenter tok en hel grad i utlandet i siste studieår, har det vært en positiv økning, men i likhet med kunnskapsministeren mener NHO at dette nivået må økes. Selv om vi ser at det har blitt noen få flere norske Tyskland-studenter, er 235 norske studenter fordelt på landets mange gode utdanningsinstitusjoner alt for lite, sier Turmo. 

Les også: Smart å lære tysk