Flere yrkesfagelever bør dra på utveksling

Som lærling kan du reise på utveksling til 33 forskjellige land. - Jeg hadde et fantastisk flott opphold på NOMA i København, sier kokk Simon Selliseth. 

 Simon Selliseth oppfordrer flere til å reise på utveksling. Foto: privat.

Publisert 28.05.15

Kompetanse og utdanning, Yrkesfag

Da Simon Selliseth var kokkelærling i Bergen oppfordret lærebedriften ham til å reise på utveksling. Med god hjelp fra opplæringskontoret og arbeidsgiveren reiste han til restauranten NOMA i København for et 3 måneder langt lærlingsopphold. Det har han ikke angret på.

- Jeg hadde et fantastisk opphold i København og vil oppfordre alle til å reise på utveksling. Jeg ble veldig selvstendig og jeg fikk utviklet både kreativitet min og jeg lærte mange nye teknikker, sier Selliseth.

NOMA har flere ganger blitt kåret til verdens beste restaurant, og de har 2 stjerner i Michelin-guiden. 

- På NOMA hadde vi et veldig internasjonalt miljø, og alle var der med ett felles mål: Å lage gode matretter og å lære mest mulig om hvordan man lager fremragende mat, forteller Selliseth.

Får støtte

Gjennom EUs program Erasmus+ kan norske lærlinger få offentlig støtte til å ta deler av utdanningen i utlandet. Lærlinger kan velge mellom alle de 28 EU-landene, de tre EØS-landene og Makedonia og Tyrkia.

- Flere yrkesfagelever bør dra på et utvekslingsopphold, enten som del av den skolebaserte utdanningen, eller som et praksisopphold i en annen bedrift som en del av læretiden, sier Are Turmo, avdelingsdirektør for kompetanse i NHO.

Det kan gi unik faglig innsikt og erfaringer som man kan ta med seg inn i arbeidslivet.

Les også: 6 grunner til å ta praksis i utlandet

Fortjener oppmerksomhet

NHO, LO og ANSA samarbeider om å øke interessen for internasjonalisering av utdanning. Onsdag gikk ANSA-seminaret "Yrkesfag i utlandet" av stabelen i Oslo, der blant annet Selliseth fortalte sin inspirerende historie.

- Det finnes ikke én sektor i arbeidslivet i dag hvor du ikke må forholdet deg til verden utenfor Norges grenser. Uavhengig av hvilken utdannelse du tar og hvor du skal jobbe så vil du få stor nytte av internasjonal erfaring, sier Madeleine Mowinckel, president i ANSA.

Hun mener utveksling som en del av en yrkesfaglig utdanning fortjener mer oppmerksomhet.

 - Alle diskusjoner om utveksling handler underforstått om studiespesialiserende eller akademia. Det er alt for lite oppmerksomhet rundt yrkesfagene. Det ønsker vi å endre på.

Satsning

Erasmus+, som er navnet på EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett, har blitt styrket. EU har satt et ambisiøst mål om at 6 % av elevene på yrkesfag skal reise på utveksling i løpet av utdanningen. 

- Denne muligheten må vi få synliggjort bedre, for det er jo enda en god grunn for ungdom til å velge yrkesfag, sier Selliseth.

Han skal nå starte en ny restaurant i København, mye på grunn av nettverket han opparbeidet seg under utvekslingsoppholdet i København.  

5 tips til deg som vil på utveksling

1. Gjennom Erasmus+ kan du få støtte til å ta hele eller deler av utdanningen i hvilket som helst av de 28 medlemslandene i EU, samt Island, Liechtenstein, Sveits, Makedonia og Tyrkia. 

2. Du kan få støtte fra Lånekassen når du tar yrkesfaglige studieretninger i utlandet.

3. Andre har reist før deg og blogget om det. Lær av deres erfaringer. Her finner du en oversikt over noen av bloggene.

4. Snakk med lærebedriften eller skolen din og fortell dem at du ønsker å dra på utveksling. De kan hjelpe deg.

5. Ring ANSA gratis på 04544. Medarbeiderne på ANSAs informasjonssenter er eksperter på skole og studier i utlandet og sitter klare til å hjelpe deg.