Ny NRK-serie om yrkesfag

De er unge, og Norges beste i sine fag. NRK har fulgt Yrkeslandslaget når de kjemper om ære, oppmerksomhet og gull i Yrkes-EM i Frankrike. Se dokumentarserien!

Yrkeslandslaget 2014 i Lille, Frankrike. Yrkesfag, fagarbeidere.

Yrkeslandslaget 2014 i Lille, Frankrike. Foto Kristian Hansen

Publisert 24.02.15

Kompetanse og utdanning, Yrkesfag

De 13 unge utvalgte fagarbeidere er de beste i Norge innenfor sine områder. Sammen utgjør de Yrkeslandslaget, og i høst dro de til EM i Frankrike for å konkurrere om heder og ære mot sine europeiske motstandere. Nå kan du se NRK- serien om de unge forbildene.

Se første episode her. (Det legges ut én ny episode hver dag denne uka.)

Bli kjent med Yrkeslandslaget

Norge deltar innen elleve ulike fagområder. NRK har fulgt bilmekanikeren Kenneth, helsefagarbeideren Stine, servitøren Thora og frisøren Marthe i forkant av konkurransen, der teknikken finslipes før de skal vise hva de er gode for, og gjennom konkurransen. Er vi best når det gjelder?

I første episode møter vi Stine og Kenneth. Moren til Stine synes ikke hun skal satse på Pleie- og Omsorg som sitt fremtidige yrke. Men Stine vet at det er den rette jobben for henne. Hun har alltid hatt stor omsorg for folk rundt seg. Kenneth har alltid likt å skru, og nå skal han bare pusse på de siste detaljene før han skal konkurrere mot de beste bilmekanikerne i Lille i Frankrike.

Les også: Jeanette Hansen (27) er årets frisørlærling

Trenger flere fagarbeidere

Vi er avhengig av at disse dyktige unge hendene leverer, og at flere velger en yrkesfaglig vei. 

- Norge har sviktet yrkesfagene, sier administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund. Arbeidslivet og politikerne fortviler over at ungdom velger bort yrkesfag. 

Ifølge Statistisk sentralbyrå vil Norge i 2030 mangle nærmere 200.000 personer med utdanning på videregående nivå, i hovedsak fagarbeidere.

Les også: Lærling-seier for NHO

Blir sendt på NRK1 og nett-TV

Serien på fem programmer heter tittelen: Gull, ære og hardt arbeid, og du kan se den på NRK nett-TV allerede nå.

Cathrine Wik er produsent. Regissører er Nader Izadpanah, Bodil Voldmo Sachse og Klaus Erik Okstad (VJ-regi).

Se video: Her konkurrer de i NM