Julie vil ta styringen om bord

Matroslærling Julie Haaversen (19) trives til sjøs, men drømmen er å stå på broa som styrmann.

Livet om bord er sosialt, forteller Julie. De er tre kvinner som jobber sammen. Her er Julie sammen med Merete Borgundsvåg Pettersen. Foto: Privat.

Publisert 05.03.15

Agder, Kompetanse og utdanning

- Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe til sjøs. Det ligger til slekta, tror jeg. Men jeg er nok den første «sjødamen» i familien vår, sier Julie Haaversen (19) til Kristiansand Avis.

På skoleskipet MS Sjøkurs med base i Kongshavn på Tømmerstø tok hun teknikk og industriell produksjon (TIP)og deretter videregående 2, maritim linje.

Siden 2013 har hun hatt læreplass i det kristiansandsbaserte Siem Offshore . Etter det er hun ferdig utdannet matros, og vil jobbe seg oppover til å stå på broa som styrmann. 

- Jeg opplever mye, får sett mange steder og er en del av et helt spesielt miljø. Av og til føler jeg litt på at jeg går glipp av ting hjemme, men stort sett er det mest fordeler ved å være offshore. God lønn betyr selvsagt også noe. Dessuten går tiden til sjøs veldig fort, sier Haaversen til avisen.

Les hele intervjuet med Julie i Kristiansand Avis

Rollemodeller er et stikkord 

- Sett med næringslivets øyne er det viktig å få jenter inn i teknologifag, derfor blir jeg glad når jeg hører om eksempler som dette, sier Fred Skagestad, utdanningsrådgiver i NHO Agder til avisen.

Siden 2002 har NHO, LO, fylkeskommunen og UiA har jobbet systematisk for å få flere jenter til å velge ingeniørutdanninger. Det har gitt resultater.

- Økningen av jenter innen disse studieretningene ved UiA har økt fra 128 studenter i 2005 til 395 i 2014. Dermed ser det ut til at vi har knekt noe av koden for høyere utdanning. Rollemodeller er et stikkord her. Vi har sett jenter på scenen, i media og på store teknologiarrangement for ungdom. Men når det gjelder det med yrkesfag har vi ikke greid å knekke koden. Kanskje Julie her kan hjelpe oss?, sier Skagestad.

Han mener yrkesfag har kommet i skyggen av høyere utdannelse.

- Vi har nok ikke lyttet nok til slike som Julie Haaversen, men det er viktig å høre hva som trigger til slike valg. Hvis vi ikke får jenter inn i tekniske fag går vi glipp av minst halvparten av talentene. 

Les også: 10 grunner til å velge yrkesfag