Skal kåre Norges beste kokk- og servitørlærlinger

Fredag starter årets Norgescup for kokk- og servitørlærlinger i Stavanger. 56 lærlinger fra reiselivsbedrifter over hele landet deltar i konkurransen.

FULL KONSENTRASJON: Kokkelærlinger i sving under fjorårets Norgescup for kokk- og servitørlærlinger i Stavanger. Foto:Tommy Ellingsen.

Publisert 21.01.15

Kompetanse og utdanning

Norgesmesterskapet, som også i år arrangeres på Jåttå videregående skole, starter med innledende konkurranser fredag og avsluttes med finale og bankett lørdag. De to vinnerlagene går videre til Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger i Trondheim 17. og 18. april.

20 kokkelag og åtte servitørlag deltar i helgens norgesmesterskap, i alt 40 kokkelærlinger og 16 servitørlærlinger. De representerer lærebedrifter fra hele landet, som Restaurant Bjørk i Bodø, Rica Nidelven Hotel i Trondheim, Statholdergaarden i Oslo og Sola Strand Hotel i Stavanger.

I fjor var det lærlinger fra Rica Nidelven Hotel og Statholdergaarden som vant norgesmesterskapet.

– Konkurransen viktig for reiselivet

Det er Kokkenes Mesterlaug Rogaland som arrangerer norgesmesterskapet for Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL). NHO Reiseliv er med som samarbeidspartner.

– Norgescup for kokk- og servitørlærlinger er en viktig konkurranse for reiselivet ved at den gir unge og lovende lærlinger en mulighet til å konkurrere og bli enda bedre, sier Vibeke Myrstad, fagsjef for kompetanse og rekruttering i NHO Reiseliv.

Reiselivet har stort behov for faglærte og dyktige ansatte. Kvalifiserte kokker og servitører går sikre jobber i møte i en voksende bransje som trenger ungdom.

Etterspurt arbeidskraft

Myrstad peker på at Norge i løpet av de siste 25 årene sakte, men sikkert har bygget seg opp som en kokkenasjon i verdensklassen.

– Dyktige kokker og servitører som kan utnytte norske råvarer, er høyt etterspurte i hotell- og restaurantbransjen. Etterspørselen vil øke ettersom norsk mat med gode råvarer er en sentral del av det norske reiselivsproduktet, sier Myrstad.

Helserådgivere og kulturformidlere

Fagsjefen trekker også frem at kokken og servitøren spiller en stadig viktigere rolle i et samfunn som er opptatt av sunne matvarer og folkehelse.

– Kokkene har kunnskap om råvarer og hvordan disse kan utnyttes på en best mulig måte. De er våre eksperter på riktig kosthold og er, sammen med servitøren, folkets og matprodusentenes helserådgivere. I tillegg er de viktige kultur- og tradisjonsformidlere, sier Myrstad.

Se også videoreportasje fra Ung Restaurant i Trondheim