ARENDALSUKA

Lag gode karriereveier i praktiske fag

– Vi må anerkjenne praktisk kunnskap og karriereveier gjennom fagbrev, mesterbrev og fagskole, sa Høyres Norunn Benestad da NHOs kompetansebarometer ble presentert under Arendalsuka.

Fra venstre: Iselin Nybø (V), Norunn Tveiten Benestad (H), Marianne Aasen (Ap). Foto:Tuva Gaarder Nordlie.

Publisert 12.08.14

Kompetanse og utdanning, Kompetansebarometer

Sveinung Skule fra NIFU presenterte undersøkelsen instituttet utførte for NHO, og trakk særlig frem det markerte behovet i NHO-bedriftene for folk med praktiske realfag og håndverk.

– Det er når det gjelder ingeniører og håndverkere skoen trykker for NHO-bedriftene, sier han.

Må heve statusen

Det politiske panelet var samstemt om at det er viktig å heve statusen til de praktiske utdanningsløpene.

– Hvorfor klarer vi ikke å rekruttere nok fagarbeidere, når bedriftene verdsetter kompetansen, og vilkårene er gode, spør Venstres Iselin Nybø.

Nybø utfordret bedriftene til å skaffe flere læreplasser, og var også åpen for å forbedre støtteordningene for bedrifter som tar ansvar for lærlinger.

Etterlyser handling

Arbeiderpartiets Marianne Aasen mener problemet dels handler om holdningene til yrkesfag som karrierevei, men også om at vi må åpne blindveiene, slik at flere kan fullføre et utdannelsesløp.

NHOs Are Turmo er glad for at det brede politiske panelet tok bedriftenes utfordringer med å rekruttere ingeniører og fagarbeidere på alvor.

– Nå bør vi se handling på dette området, både når det gjelder å styrke fagarbeiderens status, gjøre en tredje vei i videregående skole tilgjengelig for alle som har behov, og verdsette bedriftenes innsats når det gjelder lærlinger på linje med en skoleplass når det gjelder tilskudd, sier han.