Disse utdanningene bør studentene velge

15.april er fristen for å velge høyere utdanning. Vi har spurt våre medlemsbedrifter hvilken kompetanse de har mest behov for fremover.

4 av 10 av NHOs medlemsbedrifter forteller at de trenger ingeniører og ansatte med tekniske utdannelser de neste fem årene.

Publisert 15.04.16

Kompetanse og utdanning, Jenter og teknologi

- Du bør velge både med hjertet og med hodet. Det bør være noe du er interessert i og samtidig være en jobb i den andre enden, sier Svein Oppegaard, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO.

15.april er fristen for å søke høyere utdanning og mulighetene er mange.

Hvert år spør NHO medlemsbedriftene hvilke kompetanse de har behov for de neste fem årene. Aller flest svarer at de trenger håndverksfag, og på andreplass kommer ingeniør- og tekniske fag.

Les også: 5 dører til videre utdanning etter fagbrev

4 av 10 trenger ingeniører og teknologer

- Årets kompetansebarometer viser at det er stor etterspørsel i våre bedrifter etter folk med kompetanse innen teknologi og naturvitenskap. 4 av 10 melder at de trenger ingeniører og ansatte med tekniske utdannelser de neste fem årene, forteller Oppgaard.

Med en stadig raskere teknologisk utvikling vil vi trenge flere titusen teknologer de neste ti årene. Det er også behov for ingeniører i mange forskjellige bransjer.

Det er innen byggfag, elektrofag og mekaniske fag at etterspørselen er størst.

Noen eksempler på teknologiutdanninger: 

  • Ingeniør, bygg
  • Ingeniør, elektro
  • Ingeniør, automasjon
  • Ingeniør, energi og miljø
  • Ingeniør, industriell elektronikk
  • Ingeniør, data

Les: Derfor bør flere jenter studere teknologi

Les mer på utdanning.no

Se forbi avisoverskriftene

Selv om det skrives mye om nedbemanninger i oljebransjen, mener NHO at unge ikke må la seg skremme fra å bli ingeniører.

- Det er nedbemanning i noen regioner, men den nasjonale etterspørselen etter ingeniører er fortsatt stor. Også innen olje og gass vil det være et behov fremover, selv om det akkurat nå er tøffe tider mange steder, sier Oppegaard.

-  I tillegg til teknologi og naturvitenskap ser vi en etterspørsel etter kompetanse i økonomiske, administrative og juridiske fag, men den er mindre, legger Oppegaard til.

- Sette deg inn i mulighetene

Anne Dalseide og Andrea Holthe Kvam er masterstudenter og har akkurat hatt fem praksisuker i NHO.  De husker godt hvor vanskelig det var å velge studieretning.

- Jeg var redd for å låse meg til noe, men det er viktig å huske på at det er mange muligheter innenfor de fleste studier, sier Kvam.

Hun var opptatt av mulighetene i arbeidsmarkedet da hun valgte studium. Begge mener det er viktig å sette seg godt inn i hvilke muligheter de forskjellige studieretningene gir.

I Norge er det relativt mange som velger ulike samfunnsfaglige utdanninger, sammenliknet med mange andre land.

- En del av disse studentene kan derfor møte utfordringer med å få relevant jobb, fordi tilbudet blir større enn etterspørselen, avslutter Svein Oppegaard.

Les mer: NHOs kompetansebarometer