Her blir Markus (18) toppleder i Telenor

Han er bare 18 år, men denne uken inntok Markus Jahnsrud direktørkontoret hos Telenor Norge. Se video.

Se video: Slik var Markus sin dag som leder i Telenor

Publisert 16.10.14

Kompetanse og utdanning

Markus Jahnsrud går gjennom de store glassdørene til Telenor sine lokaler på Fornebu. Det er en onsdag litt utenom det vanlige for 18 åringen fra Kongsvinger: I dag skal han være leder for Telenor Norge.

Markus er en av 27 lederspirer som er plukket ut til å være med på "Leder for en dag", som arrangeres for 12.året på rad av Ungt Entreprenørskap og ManpowerGroup.

- Det blir utrolig spennende å se hva administrerende direktør Berit Svendsen driver med, hvordan hun tenker, og hva en toppleder gjør hele dagen, sier Markus.

Ung gründer

De utvalgte ungdommene får ”skygge” hver sin toppleder gjennom en arbeidsdag. Deltakerne har stor bredde i bakgrunn og studieretninger, men noe har de felles: De har utmerket seg i ledende stillinger i ungdoms- og studentbedrifter.

Sammen med noen klassekamerater har Markus drevet ungdomsbedriften Cover UB, som har utviklet en app for mobiler. De ble kåret til Hedmarks beste ungdomsbedrift i 2014. Nå driver Markus selskapet Soriko, som blant annet har hatt stor suksess med appen Soriko Radio.

- I ungdomsbedrifter har vi fått mye informasjon om å drive bedrift i små grupper. Dette er en ganske svær bedrift for å si det mildt. Det er veldig spennende å se hvordan dette er organisert og hvor det fungerer, sier Markus.

Det er ikke noen liten bedrift Markus skal være med å lede denne dagen. Administerende direktør Berit Svendsen har 4400 ansatte.

- Norge trenger gode ledere fremover

Telenor Norge, med Svendsen i sjefsstolen, har tatt imot lederspirer flere år på rad.

- Det er veldig spennende at vi får inn unge mennesker som har lyst til å bli ledere. Norge trenger veldig mange gode ledere fremover som tilhører den nye generasjonen. Markus er omtrent født med mobiltelefonen mellom fingrene. Dét er ikke mange av oss som i dag styrer store bedrifter i Norge, sier hun.

Markus har fremtidsplanen klar.

- Jeg vil drive egen bedrift, det er hovedmål nummer én, sier han.

En dag for inspirasjon

Ungt Entreprenørskap tilbyr et tyvetalls ulike programmer til skolen – fra grunnskole til masternivå. Forrige skoleår bidro over 30 000 personer fra arbeids- og næringsliv inn i organisasjonens ulike aktiviteter.

Ungdomsbedrift er et pedagogisk program der elever i videregående skole starter, driver og avvikler egne bedrifter med lærer som veileder og mentor fra næringslivet. NHO er blant Ungt Entreprenørskaps nasjonale samarbeidspartnere.   

– Det er disse ungdommene som skal finne løsninger på samfunnets største utfordringer og bringe det norske samfunnet inn i framtiden. Jeg blir rett i ryggen og veldig glad når jeg ser viljen blant norske toppledere til å stille opp for å gi dem oppmuntring og ballast på veien, sier Anne Kathrine Slungård, administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge.

Unikt innblikk

Markus har en variert dag hos Telenor foran seg.

 - Nå skal vi gå og se på driftssenteret. Hvis det er en feil i nettet så krever kunden og samfunnet at feilen rettes med én gang. Der får du se hvor i Norge det er utfall i nettet, og hvordan man retter man det, forklarer Svendsen.

Men hvor driftssenteret ligger er hemmelig, så det er det bare sjefene som får være med på.