Mathias er Norges beste kjøttfaglærling

Med innovative produkter som makirull av okse gikk Mathias Nilsen helt til topps i NM. - Altfor få vet hvor gøy og variert det er å være butikkslakter, sier 22-åringen. 

En fornøyd NM-vinner, Mathias Nilsen, sammen med premieutdeler Anita Krohn Traaseth, sjef i Innovasjon Norge. 

Publisert 15.09.15

Kompetanse og utdanning, Yrkesfag

- Jeg hadde vært fornøyd bare med pallplass, så førsteplass er sinnsykt kult, jubler Nilsen.

Fredag ble han kåret til Norges beste lærling i butikkslakterfaget på Rådhusplassen i Oslo. Konkurransen ble arrangert av NHO Mat og Drikke.

- Arrangementet Matstreif dannet en flott ramme for NM i kjøttfag, og Innovasjon Norge legger bra til rette for gjennomføringen av konkurranser, sier Espen Lynghaug, Spesialrådgiver utdanningspolitikk i NHO Mat og Drikke.

Les også: 10 grunner til å velge yrkesfag

Hvis noen tar kniven min blir jeg dritsur!

Kjøtt i nye kombinasjoner

Nilsen har ett år igjen som lærling hos Høvikveien Kjøtt og Koloniog og mener flere bør få øynene opp for faget.

- Du får være kreativ, selge og jobbe med både mennesker og mat. Det er kjempemoro.

Han tror pokalen ble hans blant annet fordi han presenterte nye produkter som storfetartar og maki av okse.

- Det er andre kombinasjoner enn man er vant til å se.

Se flere bilder fra konkurransen

Krever mye øvelse

Under konkurransen måtte deltakerne hevde seg på tre ulike områder; grovstykking, produkter for salg og presentasjon.

Under grovstykking skulle lærlingene vise at de behersker kunsten å føre kniven uten at hinner skjæres i stykker. Det skal heller ikke sitte igjen for mye kjøtt på beinet ved utbeining, og det skal holdes orden og god hygiene på arbeidsbordet.

Nilsen understreker at det er viktig å ha kunnskap om redskapene man bruker.

- Hvis noen tar kniven min blir jeg dritsur!

Han anbefaler folk å kjøpe seg et lammelår og øve på å følge beina med kniven, og bli kjent med hvor de er. I tillegg er stålet og formen på kniven viktig.

- Se filmer på youtube og øv deg, sier han.

Video: Se hvordan det så ut da Vetle Kollerud konkurrerte i kjøttskjæring under YrkesNM i 2014

Hvordan bli lærling i kjøttfaget

- For å bli lærling i kjøttfaget har man som oftest gjennomført to år på videregående skole, sier Spesialrådgiver Espen Lynghaug i NHO Mat og Drikke.

Deretter tar man to års læretid i ett av fire ulike kjøttfag: Slakter, Kjøttskjærer, Butikkslakter og Pølsemaker.

Nilsen mener navnet på faget, "butikkslakter", sier for lite om hva han faktisk gjør.

- Jeg mener flere burde velge dette faget. Mange tror at det innebærer å slakte griser, men jeg slakter faktisk ikke. Jeg parterer, tilbereder og selger. Det er bredere enn å være kokk, og vi lager alt fra bunnen. Det burde heller het ferskvarekokk, synes lærlingen.

Les også: 400 flere har fått læreplass

Mange muligheter

Læretiden er spesialtilpasset den retningen en velger å utdanne seg i, og avsluttes med en praktisk svenneprøve. Siden kan en bygge på med mesterbrev eller annen høyere utdanning om en ønsker det.

- En fagutdanning gir det beste utgangspunktet for de fleste karrierer, sier Lynghaug.

For Nilsen har yrkesfag vært det rette valget.

- Jeg liker å jobbe med hendene, skape ting og være kreativ, sier han.

Les også: 5 dører videre etter yrkesfag

Les også: 3 gode grunner til å bli lærebedrift

Plasseringene

Administrerende Direktør Anita Krohn Traaseth fra Innovasjon Norge delte ut pokalen og medaljer til vinnerne i konkurransen.

1 Plass: Mathias Nilsen, Høvikveien Kjøtt og Kolonial, Oslo

2 Plass Julie Sir Øverland, Ica Supermarked Lund, Kristiansand

3 Plass Malene Selander Eide Handel, Tromsø

4 Plass Ane-Malen F. Hansen, Mega Valentinlyst, Trondheim