Nå skal det bli lettere å studere i Tyskland

Mange bedrifter ønsker seg ansatte som snakker tysk og kjenner til kulturen. Nå vil Kunnskapsministeren gjøre det lettere for studenter å velge Tyskland.

Studenter snakker sammen.

NHO mener flere bør studere i Tyskland.

Publisert 16.11.16

Kompetanse og utdanning

Hvert år studerer rundt 500 norske studenter hel- eller deltid i Tyskland. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vil at enda flere skal dra til landet, som har blitt Norges største handelspartner. 

– Det er stor interessere for å studere i Tyskland, men erfaring viser at mange av de som vurderer å søke, faller fra underveis når de møter den tyske opptaksprosessen, sier Røe Isaksen.

Til tross for at antall norske studenter i utlandet har økt kraftig, har antallet som studerer i Tyskland, vært det samme de siste 10 årene.

Les også:5 grunner til å studere i Tyskland

Behov for folk som kan tysk 

Kunnskapsministeren tror en styrking av ANSAs rådgivingsarbeid kan få flere til å velge landet, og gir derfor én million kroner til opprettelsen av en egen tysklandsstilling hos ANSA.

–  Dette er svært gode tiltak. Vi har i dag altfor få studenter som studerer i Tyskland. Omlag 3500 NHO-bedrifter sier de har et konkret behov for ansatte som kan tysk. Engelsk er med andre ord ikke alltid nok, sier direktør for kompetanse i NHO, Are Turmo.

Han mener flere også bør velge tysk som andre fremmedspråk allerede på ungdomsskolen.

–  Mange bedrifter trenger dobbeltkompetanse; det vil si språkkompetanse i kombinasjon med annen attraktiv kompetanse som teknologifag og økonomifag, sier Turmo.

Utvidet rett til språkkurs 

I tillegg til en ny stilling dedikert til Tyskland hos ANSA, har Kunnskapsministeren også:

  • Utvidet retten for hele klasser på videregående nivå til å søke støtte fra Lånekassen til korte studieopphold i Tyskland.
  • Utvidet retten til språkkurs for studenter som ønsker å studere i Tyskland

Les mer om endringene