Hvem blir Norges beste ungdomsbedrift 2015?

Onsdag 28. april møtes 158 ungdomsbedrifter fra hele landet til Norgesmesterskap. Watch Out UB fra Elverum er en av dem.

Smart-klokker med touchskjerm vil øke etterspørselen etter beskyttelse mener disse fem. Foto: Watch Out UB.

Publisert 27.04.15

Kompetanse og utdanning

Uten entreprenører stopper utviklingen

På Elverum videregående skole har fem unge menn med en genuin interesse for fine klokker utviklet en filterløsning som beskytter glasset på armebåndsur. Erfaringen har gitt dem smaken på næringslivet.

Knytter sterke bånd til bedrifter

– Vi i Watch Out har gjennom hele året jobbet målrettet og intensivt. Målet vårt nå er å oppnå gode resultater på alle nivåer – både på NM og i den videre virksomheten. Vi har knyttet sterke bånd til næringslivet, og vi er stolte av å ha utarbeidet et helhetlig produkt som allerede distribueres i butikk og på nett. Vi kommer ikke til å stoppe her, sier Tom Scott Unneberg Nielsen, daglig leder i bedriften.

De unge gründerne har tro på at introduksjon av smart-klokker med touchskjerm vil øke etterspørselen etter beskyttelse. De ønsker å videreføre virksomheten som ansvarlig selskap (ANS).

Èn bedrift fra hvert fylke deltar i konkurransen om den gjeveste prisen, "Norges beste Ungdomsbedrift 2015". Det gir billett til EM i Berlin i sommer. Etter å ha blitt kåret til beste Ungdomsbedrift i Hedmark, er Watch Out UB fylkets representant til denne prisen.

Ungt Entreprenørskaps offisielle NM-side  
Alle kandidater til prisen Norges beste ungdomsbedrift 

Entreprenørskap må læres

11 077 elever i videregående skoler har drevet ungdomsbedrift dette skoleåret. Elevene starter, driver og avvikler sine egne bedrifter med lærer som veileder og en mentor fra næringslivet. Ideene er elevenes egne og bedriftene registreres i Enhetsregisteret som egne juridiske enheter.

Entreprenørskapssatsingen i Norge er et samarbeid mellom mange aktører. Fire departementer, NHO, LO, Nordea, Ferd og Visma er blant bidragsyterne til Ungt Entreprenørskap (UE). Flere NHO-ansatte stiller i juryer under mesterskapet.  

 – Uten entreprenører stopper utviklingen. Evnen til å tenke utenom det vanlige kan læres og trenes. Her spiller UEs programmer en usedvanlig viktig rolle i hele utdanningsløpet, sier Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO.

Forskning viser at elever som har drevet med ungdomsbedrift har 50 prosent høyere etableringsrate enn andre.
– Gjennom ungdomsbedriftene får elevene erfare at de kan oppnå resultater de i utgangspunktet ikke trodde de kunne. De tilegner seg kompetanse, de opplever mestringsglede, og erfaringen åpner mange nye muligheter for dem, sier Tor Kåpvik, fung. administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge.

– Entreprenørskap i utdanning er et samspill mellom mange aktører. Lærere, skoleledelsen, leverandører, produsenter og mentor har lagt til rette og hjulpet elevene på veien. Kompetansen de har fått, kunne de ikke lest seg til i en bok. Vi trenger mer samhandling mellom utdanning og omverdenen, sier Maalfrid Brath, styreleder i Ungt Entreprenørskap Norge og konsernsjef i ManpowerGroup.

Praktisk om kåringen

Vinneren av hederstittelen Norges beste Ungdomsbedrift 2015 representerer Norge på EM i Berlin i sommer. Kåringen skjer torsdag 30. april kl. 16. Oversikt over vinnere, jurybegrunnelser og bilder til fri bruk publiseres på UEs presseservice umiddelbart etter premieutdelingene.

Pressen er mer enn velkommen til NM på Lillestrøm. Ungt Entreprenørskap yter service overfor medier som vil dekke NM og elevenes prestasjoner. 

Bilder av ungdomsbedriftene til fri bruk (Flickr)