- Utrolig viktig å samarbeide med næringslivet

CosyTech SB vant NHO-prisen for best samarbeid med næringslivet under NM for studentbedrifter. De gjør informasjon fra bedrifter mer tilgjengelig med ny teknologi.

I tillegg til NHO-prisen vant studentbedriften Nordeaprisen for beste forretningsplan og Ferdprisen for størst internasjonale potensial. Foto: Tuva Gaarder Nordlie.

Publisert 03.06.15

Kompetanse og utdanning

- Det er utrolig deilig å få heder for innsatsen, sier Erik Paalsrud. 

Sammen med Hamza Nebolsi og flere andre står han bak studentbedriften CosyTech. De tilbyr teknologi for bedrifter som vil nå kundene sine med informasjon der de er. Hvordan gjøres det? Jo, istedenfor å måtte laste ned en app eller motta en brosjyre, sveiper du bare din mobiltelefon over en fysisk innpakning.

Et eksempel kan være om du er på Flytoget. Sveip mobilen mot setet foran deg. Gjennom en forhåndsprogrammert URL-videresending, som kommuniserer med NFC-brikken i mobilen din, åpnes en nettside fra Flytoget med relevant informasjon på din mobil umiddelbart. 

Se bilder fra NM i studenbedrift (flickr)

Se hvordan Trick og flere andre studentprodukter fungerer!

Viktig å kontakt med næringslivet 

De siste to dagene har 20 studentbedrifter deltatt i NM i studentbedrift i Næringslivets hus og torsdag ble vinnerne kåret.

- Jeg er fremdeles helt skjelven, sier Nebolsi.

I tillegg til NHO-prisen vant studentbedriften Nordeaprisen for beste forretningsplan og Ferdprisen for størst internasjonale potensial. Ferdprisen kvalifiserer dem til EM i Lisboa sammen med Lotics som ble kåret til Norges beste studentbedrift.

- Det har vært veldig viktig for oss å kontakt med næringslivet underveis i prosessen, sier Nebolsi. 

Han legger vekt på verdien av å samarbeid helt fra begynnelsen.

- Aller først må du gå til kunde og se om det er et marked.

Les også: Her er vinneren av beste studentbedrift

Mange samarbeidspartnere 

Juryen er imponert over samarbeidet studentbedriften har hatt med relevant nettverk og næringsliv.

- De har et bredt spekter av samarbeidspartnere på tvers av verdikjeden, både nasjonalt og internasjonalt, sier juryleder Bjørnar Eidsmo, kommunikasjonsrådgiver i NHO.

NHO- juryen på venstre side ved Maria Hoff Aanes, Bjørnar Eidsmo, Hege Saastad og Jonas Borge (Aker Solutions). Foto: Klaudia Lech.

bjornar-eidsmo-maria-hoff-aanes-hege-saastad-jonas-borge-foto-klaudia-litech

Studentbedriften har knyttet til seg partnere innen både teknologi, produktutvikling, og leveranse av tjenester.

- Juryen lot seg begeistre av hvordan kundenes behov vektlegges i utviklingen av produktet helt fra start, sier han.

Disse studentbedrifter fikk hederlig omtale for godt samarbeid med næringslivet: Pexo og Arvaken.

Les mer: NHO og Ungt Entreprenørskap vil ha flere studentbedrifter

Mange fordeler med tettere samarbeid 

NHO ønsker med sin pris å sette fokus på betydningen av samarbeid mellom næringsliv og akademia. Et tettere samarbeid vil føre til flere gode ideer og innovasjoner.  Det vil også gjøre studentenes overgang fra studier til arbeidsliv lettere, og gi arbeids- og næringslivet bedre tilgang på kvalifisert og relevant arbeidskraft.

I tillegg er NM i studentbedrifter viktig for entreprenørskap.

- Evnen til å tenke nytt og annerledes utrolig viktig. Entreprenørskap blant unge er en av suksesskriteriene for at vi skal klare omstillingen til en ny økonomisk og teknologisk virkelighet i Norge, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund. 

En studentbedrift gir studenter kompetanse og kunnskap om bedriftsetablering gjennom et år med oppstart, drift og avvikling av egen bedrift. Bedriftene drives med støtte fra fagmiljøet ved høgskolen, og i tett samarbeid med mentorer og samarbeidspartnere fra lokalt arbeids- og næringsliv. 

Håper konkurransen inspirerer

NHO og Ungt entreprenørskap mener det må bli flere studentbedrifter.

– Erfaring med studentbedrift gir en grunnleggende forståelse for innovasjonsprosesser, studentene opparbeider seg nettverk og de får testet ut forretningsideene sine i trygge rammer, sier Tor Kåpvik, fung. administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge. 

– Vi håper konkurransen vil inspirere enda flere utdanningsinstitusjoner til å legge til rette for studentbedrifter, sier Skogen Lund.  

Ungt Entreprenørskap er del av JA Europe – Europas største tilrettelegger av entreprenørskap i utdanning. Vinneren av Ferdprisen for størst internasjonalt potensial og Norges beste Studentbedrift representerer Norge på EM i Lisboa i juli. De vil de konkurrere mot de beste fra hele Europa.