Opptaksintervjuer for lærerstudenter vil være med å løfte yrket

NHO er glade for at Stortinget ser behovet for opptaksprøver til lærerutdanningen.

Skolen er næringslivets viktigste leverandør. Læreren er viktigst for elevenes læring. Illustrasjonsfoto.

Publisert 12.06.15

Kompetanse og utdanning

Stortinget gjorde torsdag et vedtak der de ber regjeringen legge til rette for at utdanningsinstitusjoner som ønsker det, får muligheten til å gjennomføre opptaksintervjuer for kandidater til lærerutdanningen.

- Vi er veldig glade for at Stortinget ser verdien og behovet for opptaksprøver, sier kompetansedirektør i NHO, Are Turmo.

For å øke attraktiviteten for dyktige studenter til å velge lærerutdanning har NHO foreslått å innføre opptaksprøver for å avdekke egnethet. Stortingsvedtaket er derfor et viktig gjennomslag for NHO.

Læreren viktigst for elevenes læring

- Skolen er næringslivets viktigste leverandør. Læreren er viktigst for elevenes læring. Derfor er vi svært fornøyd med dagens stortingsvedtak, sier kompetansedirektør Are Turmo.

- Nå blir det spennende å se hvilke lærerutdanningsinstitusjoner som er mest offensive, og tar dette i bruk, fortsetter Turmo.

For å komme inn på politihøyskolen må studentene gjennom en egnethetsvurdering. Det er det lett å forstå. NHO mener det er like viktig å sikre at de som skal sørge for barns og ungdoms læring, har de riktige forutsetningene for egen utdanning og lærergjerning.

5 tiltak for lærerutdanningen

1) Praksisdelen må styrkes. Lær av fagopplæringen, unngå praksissjokket.

2) Egnethetsvurdering. Innføre egnethetstest, som til Politihøgskolen.

3) Styrking av fagmiljøene – styrke de som skal lære opp elevene.

4) Høyere inntakskrav

5) Sentralt gitte eksamener og færre utdanninger.