Samarbeid med bedrifter skal styrke fagutdanningen

Nå skal matbedrifter i Østfold jobbe tett med skolene og fylkeskommunen for å gjøre fagutdanningen mer arbeidslivsrelevant.

Jobber sammen: Morten Furuseth, HR Manager i Mills, Espen N. Evensen, reg. dir. i NHO Østfold og Petter Brubakk, adm. dir i NHO Mat og Drikke. Foto: Bjørnar Eidsmo. 

Publisert 27.08.15

Østfold, Kompetanse og utdanning

- Norsk matindustri har behov for tilgang på kvalifisert arbeidskraft i årene om kommer. Derfor er det viktig at ungdom velger våre fag, og at utdanningen svarer på bedriftenes kompetansebehov, sier Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke.

Dette krever et tett og godt samarbeid med skolene, og det skal prosjektet MatfagNett Østfold bidra til. Prosjektet skal gå over to år og har som mål å danne varig samarbeid mellom bedrifter, skoler og fylkeskommunen for å styrke kvalitet og relevans i utdanningen.

Les også: Sammen for flere læreplasser

Samtidig skal det sikre matindustriens tilgang til kompetente fagarbeidere i Østfold.

- Det er flott at bedriftene innser dette og er med i nettverksprosjektet, sier Haas Brubakk. 

Gir tilgang på gode fagarbeidere 

En av initiativtakere til prosjektet er Mills, som i fjor inngikk samarbeid med Glemmen videregående skole og blant annet ga et mikroprosess-anlegg til bruk i undervisningen.

- For oss er det viktig å samarbeide med skolen for å få tilgang på gode fagarbeidere som vil jobbe hos oss. Vi ser nytten av at bedriftene står sammen og utvikler gode nettverk med lokale skoler, sier Morten Furuseth, HR Manager i Mills.

Behov for ny kompetanse 

Matbedrifter i regionen i tillegg til Mills er blant annet Nortura, Orkla Foods, Lantmännen Cerelia. Opplæringskontorer og flere skoler i Østfold inngår også i nettverket. Prosjektet eies av NHO Østfold og FEED (NHO Mat og Drikke og NNN).

- Bedrifter har meldt at de trenger fagarbeidere som har både matfaglig og teknologisk forståelse i kombinasjon. Dette krever en ny kompetanse og skal vi få dyktige operatører fordrer det et tett samspill med skolen, sier Elena Rosnes, rådgiver i NHO Østfold.

Kontakt oss