Smart å lære tysk

Tyskland er nå Norges største handelspartner og mange bedrifter trenger flere ansatte som snakker tysk og kjenner til kulturen. 

NHO jobber for å synliggjøre for elever og foreldre at tysk er et smart valg. Illustrasjonsfoto Istock.

Publisert 17.04.15

Kompetanse og utdanning

- De fleste norske bedrifter har kontakt med utlandet. Derfor er det viktig med språkkompetanse, men også kunnskap om kulturen. Bedrifter rapporterer at de har mistet kontrakter som følge av mangler her, sier Are Turmo, kompetansedirektør i NHO til Dagens Næringsliv. 

Etter engelsk er tysk det fremmedspråket flest bedrifter etterspør, viser NHOs Kompetansebarometer 2014. Hele 14 % av NHO-bedriftene oppgir at de har konkret behov for tysk.  På tredjeplass ligger polsk, og er dermed viktigere for bedriftene enn både fransk og spansk. Det er nesten fire ganger så høy andel som etterspør tysk som spansk.

Flere bør velge tysk

Norges største handelspartnere er Tyskland, Sverige, Storbritannia og Kina.

- Tyskland er nå vår største handelspartner og mange norske bedrifter har kontakt med og påvirkes av Tyskland, særlig leverandørindustrien, sier Turmo.

Han mener flere bør velge tysk på skolen, og flere studenter bør se mot Tyskland og Kina. 

- Mens vi har mer enn 8000 studenter i USA og Storbritannia, har vi bare vel 500 i Tyskland. Kina er allerede større enn USA på statistikken over handelspartnere. Vi har sett en sterk økning i handelen med Kina de senere årene. Men vi har bare en håndfull studenter i Kina, sier han. 

Tyskstudent Klara anbefaler flere å gjøre som henne. 

Et tettere samarbeid mellom skole og arbeidsliv vil kunne gi elevene et mer realistisk bilde av hvilke språkkunnskaper som etterspørres i næringslivet. Masterstudiet i tysk skal nå revideres og komme i ny drakt til høsten. 

-  NHO har inngått et samarbeid med Norsk Tysk Handelskammer og Humanistisk Fakultet ved UiO for å få flere til å velge tysk som fag, sier Turmo. 

Han understreker bedriftene først og fremst etterspør «dobbeltkompetanse» - språkkompetanse kombinert med annen kompetanse, for eksempel økonomi, kommunikasjonsfag og real- og ingeniørfag.

Les mer om bedriftenes språkbehov

Tyskinteressen øker blant elever

Blant elever i skolen er spanskinteressen størst, etterfulgt av tysk og fransk. Men mens interessen for fransk er dalende, har tysk tatt seg opp, viser tall fra Grunnskolens informasjonssystem (GSI). Nå har 30 prosent av elevene på 8. trinn tysk og det er det høyeste tallet på ti år, skriver Dagens Næringsliv.  

- Det er vi glad for. Det har vært, og er, en viktig sak for oss å synliggjøre for elever og foreldre at tysk er et smart valg, sier Turmo. 

Les også: Norske tyskstudier har 17 prosent flere søkere i år

Kontakt oss

Are Turmo

Kompetansedirektør

Kompetanse og innovasjon

are.turmo@nho.no
Telefon
23088184