Stjernestøv, elektrisk magi og den usynlige verden

Tidlig innsats er avgjørende for å løfte elevene i realfag. Over hele landet arrangerer Forskerfabrikken sommerskole som bidrar til dette løftet.

Barn Forskerfabrikken

Fotograf: Ingrid Wilberg Arnesen (Forskerfabrikken)

Publisert 30.05.16

Kompetanse og utdanning

Forskning viser at det er mange forhold som påvirker barns interesse og realfagskompetanse. Mestring i skolen er ikke nok for å rekruttere flere realfagshelter i fremtiden. For å lykkes med realfagssatsingen i skolen må barns interesse for fagene vekkes også på fritiden. Her er tiltak som Forskerfabrikken et viktig bidrag.

Skaper realfagsglede på fritiden

Forskerfabrikken har arrangert sommerskole og andre fritidskurs i forskning siden de ble etablert i 2002. Kursene er fulle av eksperimenter og leken matematikk. I fjor kunne Forskerfabrikken skilte med 18 000 kursplasser totalt. Fabrikkens visjon er at forskning skal bli en like naturlig fritidsaktivitet som for eksempel fotball og teater.

- Vi har tradisjon for å trene kroppen vår på fritiden, men det er minst like viktig og gøy å trene hjernen, sier fabrikksjef i Forskerfabrikken Hanne Finstad. I følge forskning må barna få oppleve realfagene utenom skolen, på tvers av plattformer som TV, vitensentre og andre fritidstilbud. De trenger realfagsforbilder, og en kultur som forteller dem at det å være "nerd" er kult, sier hun.

- Unge forskerspirer er helt avhengig av en felles arena hvor de kan dyrke interessen sin. Vi må skape det samme fellesskapet som finnes i idrettslag rundt forskning også, sier Finstad.

Utforsker verdensrommet

Årets sommerskoletema er "Stjernestøv, elektrisk magi og den usynlige verden". Verdensrommet er viktig under året sommerskole, og barna kommer blant annet til å lete etter mikrometeoritter. De skal også utforske den usynlige verden og dyrke bakterier. Samtidig som de skal forske på kjemiske reaksjoner, lager superstore såpebobler og bygge skyhøye tårn av spagetti og marshmallows.

Over hele landet arrangeres kurs for elever på 5. – 7. trinnet. Velkommen til Forskerfabrikkens sommerskole!

Les mer om Forskerfabrikkens sommerskole og påmelding.