Stolt yrkesfagelev

- Jeg har lært å tenke praktisk, finne nye løsninger, og stole på meg selv i jobben jeg gjør. Les hvorfor Åse Margrethe Kleven er stolt av å ha valgt yrkesfag.

- Dette er fra utplasseringen min, hvor jeg installerer temperatursensorer for å måle temperatur i luft, veibane og inni skapet, forteller lærling Åse Margrethe Kleven. Foto: Ole Bjørn Kleven.

Publisert 27.02.15

Kompetanse og utdanning, Yrkesfag

Av Åse Margrethe Kleven (19).

Da jeg var liten og fikk spørsmål om hva jeg ville bli som voksen, var svaret lett. Jeg ville bli prinsesse eller forfatter, helst begge deler på en gang. Derfor er det litt rart å tenke på at jeg i dag går siste året på automasjonslinjen i Kongsberg, og har snart tre år med yrkesfag bak meg.

Jeg begynte på studiespesialisering med mål om å ende opp som ingeniør. Etter noen uker innså jeg at denne linjen ikke var riktig valg for meg, og byttet til Teknikk og Industriell Produksjon (TIP). På daværende tidspunkt hadde jeg aldri sett et sveiseapparat, eller hatt på meg en arbeidsbukse før. Derfor lurte nok mange på hvorfor jeg valgte å bytte til denne linjen. Noe av det første jeg fikk høre var at jeg ikke kom til å klare meg på TIP fordi jeg ofte gikk i skjørt på skolen.

Samtidig har jeg fått mye støtte og oppmuntring fra de som kjenner meg. Jeg opplever at de fleste er positive og nysgjerrige på yrkesretningen min, men jeg har også møtt noen personer med fordommer mot det litt utradisjonelle valget mitt. Heldigvis er det få av disse menneskene, og jeg har sett på det som en motivasjon for å jobbe hardt og motbevise de negative holdningene. 

Like bra med neglelakk som arbeidshansker

Derfor er jeg nok ekstra stolt over at jeg er blitt så flink innenfor det jeg driver med. Jeg har lært å tenke praktisk, finne nye løsninger, og stole på meg selv i jobben jeg gjør. Men det viktigste jeg har lært som eneste jente på en «typisk guttelinje», er at jeg ikke har hatt et eneste fag hvor det å være jente har satt restriksjoner for meg. Det forundrer meg derfor at ikke flere jenter velger å søke seg inn på yrkesfaglige linjer, da arbeidet i dagens verkstedindustri i de fleste tilfeller kan utføres like godt (og kanskje bedre?) med neglelakk som med tjukke arbeidshansker.

TIP er den videregående linjen som gir elevene flest muligheter videre. Grunnen til dette er at det er over seksti forskjellige retninger å velge i etter det første året, alt fra gullsmed til industrimekaniker. I løpet av året på TIP vil man lære litt om mange av disse forskjellige fagene, noe som gjør det mulig å finne ut om man helst vil utdanne seg til for eksempel sveiser, bilmekaniker, filigranssølvsmed eller automatiker som jeg har valgt. Det man lærer, vil ikke bare komme godt med i arbeidslivet, men også hjemme. Eksempelvis er det greit å skjønne hva som foregår under panseret på en bil, og å vite hvordan man fikser fjernkontrollen når den faller i gulvet og slutter å fungere. 

Les også: 10 grunner til å velge yrkesfag

Sikker på at jeg har valgt riktig

Fordelene ved å gå yrkesfag er mange. Om to år vil jeg sitte med et fagbrev i hånden, i tillegg til at jeg har tjent penger under hele lærlingtiden min. Velger jeg å utdanne meg videre til ingeniør, har jeg et fagbrev i bunn som vil vise arbeidsgivere at jeg kan jobbe og tenke praktisk. Om jeg derimot velger å avbryte utdanningen min, vil fallhøyden være liten og jeg vil fremdeles ha en arbeidstittel og et yrke. I tillegg er yrkesfaglige linjer fremtidsrettet. Tenk, jeg får bruke kreativiteten min til å forme fremtidens tekniske løsninger!

Etter snart tre år, er jeg sikker på at jeg har valgt riktig retning. Grunnen til at jeg engasjerer meg med dette innlegget, er at jeg ønsker å fortelle nettopp deg om mulighetene du kanskje ikke visste eksisterte, og få deg til å føle deg litt tryggere når du skal ta ditt valg.

Les også: Bernt Erlend Fridell er glad han valgte yrkesfag