Studentbedrifter fra Norge på pallen i EM

CosyTech fra Oslo fikk 2. plass og Lotics fra Ålesund kom på 3. plass i EM for studentbedrifter i Lisboa.

Studentbedriften Cosytech mottar pris under EM.

Strålende innsats: Hamza Nebolsi (til venstre), Aleksander Owren  (nr 3 f.v.) og Erik Paalsrud (nr 4 f.v.) i Cosytech SB mottok flere priser i Lisboa. Foto: JA Europe.

Publisert 06.07.15

Kompetanse og utdanning

– EM har overgått alle våre forventninger. Det har vært en helt utrolig opplevelse!, sier Hamza Nebolsi, daglig leder i studentbedriften CosyTech SB.

23 studentbedrifter fra 15 land hadde kvalifisert seg til finalen i  JA-YE European Enterprise Challenge, også kalt EM for studentbedrifter. 14.000 studenter fra 300 forskjellige universiteter og høyskoler er årlig engasjert i dette programmet. Ungt Entreprenørskap (UE) organiserer dette arbeidet i Norge. 

NHO samarbeider tett med UE og er hvert år vertskap for NM i studentbedrift.
– Dette viser at norske ungdommer med entreprenørielle ferdigheter kan hevde seg i konkurranse med de beste i Europa, sier Kristin Skogen Lund, NHOs administrerende direktør. 

Hamza Nebolsi, leder i CosyTech, besøkte NHO-sjef Kristin Skogen Lund før EM.

Hamza Nebolsi og Kristin Skogen Lund

Kobler mobiler til bedrifter med NFC-teknologi

Studentene i CosyTech er fra Markedshøyskolen i Oslo og Handelshøyskolen BI. De har laget et nytt kommunikasjonsverktøy ved hjelp av NFC-teknologi (Near Field Communications), som gjør det mulig for mobiler og andre enheter å snakke sammen hvis de blir holdt inntil hverandre. 

Teknologien gjør at bedriftene får kommunisert med brukerne sine på en helt ny og spennende måte. 

CosyTech SB vant også The Visa Europe Award for Everywhere Commerce.
– Dette var en også en stor seier for oss. Prisen inkluderer at vi får sitte i VISA sin innovasjonslab i London med mennesker som er dyktige på de feltene vi trenger til videre utvikling, sier Nebolsi.

I alt 23 studentbedrifter fra 16 europeiske land deltok i EM ©JA Europe.

EM Lisboa

Se større bilde av deltakerne i EM

– Spennende muligheter har åpnet seg gjennom deltakelse i EM. Vi har utvidet nettverket vårt og øyner muligheter for en pilot i Portugal, sier Nebolsi.

NM i studentbedrifter: Se hvordan produktet til CosyTech fungerer. 


Hjem fra Lisboa har Hamza også med seg JA Alumni Leadership Award, som han fikk for fremragende lederegenskaper i studentbedriften. Med seg i CosyTech SB har han hatt Aleksander Owren og Erik Paalsrud. De er alle med i den videre driften av CosyTech AS som også har med seg en Trondheimsavdeling knyttet til NTNU.

CosyTech: – Utrolig viktig å samarbeide med næringslivet (fra NM i studentbedrift)

Knytter fisk til produksjon av grønnsaker

Studentbedriften Lotics SB fra Høgskolen i Ålesund, vant andreplass i konkurransen. Bedriften har utviklet et system som gjør oppdrettsnæringen mer bærekraftig ved å knytte oppdrett av settefisk med produksjon av grønnsaker i et lukket system. Lotics SB etablerer og drifter system som bruker planters evne til å ta opp næring og rense vann.

Studentbedriften Lotics i Lisboa. Fra venstre: Jørgen Skarpnes, Dan Roger Lid, Vibeke Evensen  og Tomas Pollen Stavik. Foto: Torild Mohn, Ungt Entreprenørskap.

Studentbedriften Lotics i Lisboa

– Under EM i Lisboa har vi lært masse, både av de andre studentene vi har møtt men også av tilbakemeldingene vi har fått fra alle jurymedlemmene. Vi har utvidet vårt nettverk, og fått øve på engelsk presentasjon, noe som er uvurderlig med tanke på videre internasjonal satsing, sier Vibeke Evensen, som er daglig leder i Lotics.

Til høsten kjører studentbedriften i gang et pilotprosjekt i samarbeid med Bioforsk og SINTEF for å kartlegge skalerbarhet for et fullskala anlegg på 3 millioner fisk.