STUDENTBEDRIFTER

Trender i fokus

Denne uken arrangeres NM for Studentbedrifter i Næringslivets Hus. Her møtes Norges beste studentbedrifter til tøff konkurranse. "Trender" er tema for årets konferanse.

Publisert 04.06.14

Kompetanse og utdanning

NM for Studentbedrifter er en arena for morgendagens arbeidstakere og -skapere. 19 studentbedrifter konkurrerer om tittelen Norges beste Studentbedrift 2014. Vinneren skal representere Norge i EM i Amsterdam i juli.

Trenger entreprenørskap i høyere utdanning
- NHO mener flere studenter bør få tilbud om Studentbedrift. Studentene, utdanningsinstitusjonene og næringslivet er tjent på å samhandle mer med hverandre. Ungt Entreprenørskap er en inspirerende og profesjonell tilrettelegger for dette. Jeg vil oppmuntre ledelsen ved utdanningsinstitusjonene til å sette Studentbedrift på timeplanen slik at flere studenter får med seg denne verdifulle erfaringen før de skal ut som arbeidstakere eller arbeidsgivere, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

- Kvalifikasjonsrammeverket for høyere utdanning stiller helt eksplisitte krav om at studentene skal ha kompetanse innen innovasjon og entreprenørskap. Studentbedrift gir studentene praktisk erfaring med innovative prosesser – fra idè til bedrift. Vi trenger mer entreprenørskap i høyere utdanning, sier Anne Kathrine Slungård, administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge.

Ungt Entreprenørskap er en ideell organisasjon som i samspill med utdanningssystemet, næringslivet og andre aktører jobber for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv. Ungt Entreprenørskap hadde 210 463 elev- og studentaktiviteter i 2013. 16 100 frivillige fra arbeids- og næringsliv bidro i arbeidet.

Her er to av bedriftene som deltar på NM for Studentbedrifter i Næringslivets Hus 4. og 5 juni.

Bestemor Gerd Gjelsten Skodje (foran) har inspirert til nyskaping. Bak bedriften står Brianna Emilee Nærø, Abigail Rose Ramos Dungca, Caroline Bjørge, Malene Skodje Røstad og Silje Marlen Johnson. (Foto: Ajuda SB)


Til NM med velferdsteknologi
Studentbedriften Ajuda SB fra Møre og Romsdal har utviklet et velferdsteknologisk hjelpemiddel som gjør det enkelt for eldre å ta av og på strømpene selv.

Fem jenter fra Høgskolen i Ålesund har utviklet et hjelpemiddel som sparer hjemmesykepleien for store ressurser. I neste uke konkurrerer de om å bli Norges beste Studentbedrift. I mars ble Ajuda SB kåret til beste Studentbedrift i Møre og Romsdal.

- Ajuda SB vil bruke NM til å formidle problemet vi har løst, og vise vårt potensiale til å føre bedriften videre etter avvikling av studentbedriften, sier daglig leder Brianna Emilee Nærø.

Åsmund Møll Frengstad, Magne K. Nilsen, Sindre kvålsgard, Stian André Østern Weiseth, Aman Mesghina Wolde Mender og Marthe Østrem. Foto: Meshcrafts SB.

Internasjonale ambisjoner
Fire studenter fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMUB) har utviklet Smart Charge, en tjeneste for kjøp og salg av strøm til elbiler. 

I mars ble Meshcrafts SB kåret til beste Studentbedrift på NMUB. Siden det har de vunnet både TEKNAs studentkonkurranse, 100 000 kroner i etablererstipend og tur til Silicon Valley.

Smart Charge er en elektronisk betalingsløsning for lading av strøm som vil gjøre at man betaler for den strømmen man bruker. Registreringen skjer med en app på smarttelefonen som sier at det faktisk er eieren som bruker strømmen. Strømmen kan betales ved abonnement eller med kort. Nå skal de fire gründerne drive selskapet videre som AS. De har forsterket teamet med en programmerer og en økonom.

- Vi har utviklet en universell måle-, styrings- og betalingsløsning for alle elektriske kjøretøy. Vi vil bruke NM som springbrett til verden, sier daglig leder Stian André Østern Weiseth.

Kontakt oss

Tor Erik Groeng

Seniorrådgiver

Arbeidsliv og kompetanse

tor.e.groeng@nho.no
Telefon
23088215