Utfordrer ungdom i nord til å skape 45 bedrifter

Gjennom en skoleturné med filmproduksjon, lydverksted og entreprenørskapssmie vil elever i nord bli utfordret til å tenke nytt.

Besetningen til prosjektet "BLÅTT:RÅTT:RABALDER". Fra venstre: Simen Vangen, Kjersti Eline Tønnessen Busch (SALT), Kriss Rokkan Iversen (SALT) Siri Beate Arntzen (Norsk olje og gass) og Arthur Arnesen (under første turnéuke reiser Ragnhild Ørnes fra SALT i stedet for Kriss Rokkan Iversen. Foto: Arthur Arnesen.

Publisert 20.03.15

Kompetanse og utdanning

Vi ønsker oss ungdom som vil bo og jobbe i landsdelen

Visste du at for første gang på lenge er veksten i den nordnorske økonomien større enn i resten av landet? Konjukturbarometeret Nord-Norge Høst 2014 viser dette.

FAKTA

  • BLÅTT:RÅTT:RABALDER er en skoleturné der Norsk olje og gass og Nærings- og fiskeridepartemetet er hovedsponsorer.
  • Målgruppe er 9. klassinger i Nord-Norge.
  • Hensikten er å motivere ungdom til å fullføre utdanninger som etterspørres i landsdelen.
  • Første skolebesøk er 23. mars. Turneen gjennomføres over tre år.  

For at denne veksten skal komme lokalsamfunnene til gode er det avgjørende at unge mennesker i nord ser mulighetene og er i stand til å utnytte dem. 23. mars starter en skoleturné som skal bidra til dette.

– BLÅTT:RÅTT:RABALDER er et helstøpt, knalltøft og kreativt prosjekt som skal inspirere ungdomsskoleelever til å se verdiene i nord og mulighetene som åpner seg for dem som klarer å stå skoleløpet ut, sier Kjersti Eline Tønnessen Busch fra SALT.

Vil ha ungdom til å utdanne seg for jobber i nord

Norsk olje og gass og Nærings- og fiskeridepartemetet er prosjektets hovedsponsorer.
– Oppdrettsnæringen, fiskeri- og petroleumsnæringen har her samme mål, og jobber sammen for å nå det. Vi ønsker oss ungdom som vil bo og jobbe i landsdelen, og utdanne seg til å jobbe med ressursene våre, sier Thina Hagen i Norsk olje og gass.

Gjennom en hel skoledag vil 9. klassinger få kjennskap til hvilke ressurser landsdelen og stedet de bor i kan tilby innenfor reiseliv, fiskeri-, havbruks- og petroleumsnæringen. Deretter får de oppgaver der de skal komme frem til en type bedrift de vil etablere. De må kartlegge hva slags kompetanse denne bedriften trenger for å lykkes.

Gjennom dette vil de lære om hvordan de kan være med å skape arbeidsplasser, hvilke muligheter som finnes i flere næringer og hva som kreves av dem i forhold til utdanning for å ta del i dette.

På en annen arbeidsstasjon vil de jobbe sammen med fotograf og lydmann. Her vil de få brukt kunnskapen sin til å jobbe med manus, film, lyd og musikk.

Resultatet blir 45 ideer til nye bedrifter skapt av ungdommer i nord i hver av de ni ukene prosjektet rulles ut i landsdelen. Prosjektet vil pågå i 2015, 2016 og 2017.

Mer om bedriftene og menneskene bak 

SALT (prosjektleder) er en kompetansebedrift i Lofoten grunnlagt av Kriss Rokkan Iversen og Kjersti Eline Tønnessen Busch. I 2014 ble gründerne bak SALT kåret til årets gründerkvinner av Innovasjon Norge og Nærings- og fiskeridepartementet. I 2013 ble de tildelt Fiskeri- og kystdepartementets ”FYRTÅRNPRIS” og Nordland fylkeskommunes nykomlingspris for kvinner.

Arthur Arnesen er en prisbelønnet og spenstig fotograf og filmskaper fra Tromsø. Han har fått stor oppmerksomhet for sine kortfilmer og mottok blant annet Skårungeprisen under TIFF 2013 for en musikkvideo for Sirkus Eliassen.

Simen Vangen er en lydmagiker av rang, med et spenn fra Madrugada til ”Prinsessen som gikk til jordas hjerte” på CV’en.

Siri Beate Arntzen er utdannet fotograf som på utradisjonelt vis havnet i petroleumsbransjen som kunnskapsformidler. I dette prosjektet representerer hun Norsk olje og gass. Siri Beate Artzen er kåret til kåret til årets leder i konkurransen “Lederjakten” i regi av Universitetet i Tromsø og er en av de fire utvalgte som skal representere Norge i Canada under overrekkelsen av chairmanship til Atkisk råd på workshopen "Future Arctic Leaders".

Første turnéuke er lagt til Nordland og følgende skoler vil få besøk:

Hamarøy sentralskole 23.mars
Leinesfjord skole 24.mars og 25. mars
Inndyr skole 26.mars
Saltstraumen skole 27.mars

De neste turnéukene er 7.-11 september for Finnmark og 16.-20. november for Troms. 

Kontaktinformasjon:

SALT (prosjektleder)
Kjersti Eline Tønnessen Busch
Telefon: 97133501
Kjersti.Busch@salt.nu 

Norsk olje og gass (sponsor)
Siri Beate Arntzen
Telefon: 90655516
sba@norog.no