VELGEKTE.NO

Piratjakt i norsk farvann

Piratkopiering er grov kriminalitet og en internasjonal trussel på linje med narkotika og våpenhandel. Det ble sterkt understreket da nettstedet velgekte.no ble lansert i Næringslivets Hus.

Næringsminister Monica Mæland på talerstolen.

Næringsminister Monica Mæland åpnet i dag nettstedet velgekte.no.

Publisert 12.03.15

Næringsjus

Velgekte.no er en opplysningsside om piratkopiering og varemerkeforfalskning. Bak siden står Patentstyret, Tollvesenet og Kulturdepartementet. I tillegg trapper norske myndigheter opp kampen mot piratkopiering og varemerkeforfalskning gjennom å opprette et norsk myndighetsnettverk.

- Piratkopiering er et omfattende samfunnsproblem, med store kostnader for samfunnet og enkeltpersoner, sa næringsminister Monica Mæland da hun lanserte nettstedet torsdag.

Fare for liv og helse

Hun viste til at verdien av forfalskede varer verden over er beregnet til 1700 milliarder dollar for 2015, og gir 2,5 millioner tapte arbeidsplasser. I tillegg innebærer det en fare for liv og helse – 3000 dødsfall i Europa relateres til piratvarer, og flere hundre tusen dødsfall i u-land på grunn av falske malariamedisiner.

- Dette er grov kriminalitet og inngår i en svart økonomi, som gir reduserte skatteinntekter og økte sosiale kostnader, sa tolldirektør Bjørn Røse. De siste dagene har Tollvesenet hatt en kampanje, der de har satt klistremerker på pakker som har vært innom dem, med spørsmålet: "Kjøpt ekte vare?"

Lenge etterspurt

Også avdelingsdirektør Ingebjørg Harto var svært fornøyd med lanseringen av nettstedet, som NHO har etterspurt over lengre tid: - Endelig får vi en dedikert informasjonskanal for forbrukere, næringsliv, media og samfunnet for øvrig.

Under lanseringen ble det også vist frem eksempel på hvordan to bedrifter jobber mot piratvarer, med Moods of Norway og SKF Group (produserer kulelagre).

Kontakt oss

Fredrik Mohn Lian

Advokat

NHOs advokattjenester

fredrik.mohn.lian@nho.no
Mobil
90859336