Åpner seg et nytt marked

Et marked på 15 milliarder kroner for kantinedrift, renhold og drift av eiendommer åpenbarer seg når det offentlige slipper å betale moms på tjenester, skriver Dagens Næringsliv.

Skjermdump fra Dagens Næringsliv. 

Publisert 27.01.15

Offentlig sektor og næringslivet

På grunn av en endring i statsbudsjettet fra 1. januar, betaler ikke lenger statsforvaltningen merverdiavgift på tjenester. Neste år følger helseforetakene etter.

Det åpner for konkurranseutsetting av statlige driftstjenester.

– Det har etablert seg enorme muligheter for effektivitet på dette området, sier Petter Furulund, administrerende direktør i NHO Service til DN.

Les også: - En historisk seier

Stort marked

Frem til nå har staten måttet betale MVA på tjenester de kjøper fra eksterne. Dette har ført til at de heller har valgt å bruke egne ansatte også til oppgaver som faller utenfor kjernekompetansen, f.eks renhold, kantine, vakthold og liknende.

NHO Service har basert på en gjennomgang av Helse Nord i 2009, regnet seg frem til et marked på rundt 10–11 milliarder kroner i helseforetakene. De anslår at renhold, kantine og annen drift av bygninger ellers i statsforvaltningen innebærer et marked på minst fem milliarder kroner, men sier det er vanskelig å anslå. Tilsammen gir dette et marked på minst 15 milliarder kroner, skriver DN.

Les mer om saken i DN