Juvet Landskapshotell på Sunnmøre i internasjonal storfilm

Fredag er det premiere på den internasjonale science fiction filmen «Ex Machina». – Jeg tror naturen er så storslått og spesiell at alle vil spørre hvor vi filmet, sier produksjonsdesigneren.

Deler av filmen er spilt inn rundt vakre Juvet Landskapshotell i Valldal på Sunnmøre. Foto fra www.juvet.com.

Publisert 09.04.15

Offentlig sektor og næringslivet

Deler av den nye filmen «Ex Machina» er nemlig spilt inn rundt vakre Juvet Landskapshotell i Valldal på Sunnmøre.

Hotelleier Knut Slinning inviterer til gratis utekino når filmen har norgespremiere på hotellet fredag. Det skjer samme dag som filmen har premiere i USA. 

– Bygdekinoen kommer og setter opp et stort utendørs lerret. Vi håper også å få noen av dem som står bak filmen til å være med, sier Slinning til smp.no.

Se traileren til filmen

Distribueres verden over

Filmen er skrevet og regissert av Alex Garland, og har kjente skuespillere som Oscar Isaac, Alicia Vikander og Domhnall Gleeson i sentrale roller.

Universal Pictures International har finansiert filmen, som skal distribueres over hele verden.

– Vi synes det er kjempegøy at vår medlemsbedrift Juvet sammen med Sunnmøre og landet som helhet får denne internasjonale eksponeringen, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

Rundt hundre filmfolk fra Universal Studios var i sving under opptakene på Sunnmøre i august 2013.

– Vi lette over hele verden og det var veldig vanskelig å finne stedet vi ville filme. Da vi kom hit til Valldal, var vi ikke i tvil lenger, sa produksjonsdesigner Mark Digby til NRK under innspillingen.

– Storslått og spesiell natur

Valldal skal forestille Alaska i filmen, mens Juvet Landskapshotell fungerer som landstedet til en styrtrik dataprogrammerer. Dit kommer en ung ansatt som må delta i et eksperiment med en kvinnelig robot.

Selv om «Ex Machina» ikke utspiller seg i Norge, tror produksjonsdesigner Digby at naturbildene i filmen vil pirre nysgjerrigheten til mange seere.

Samtlige utescener i «Ex Machina» er nemlig spilt inn i Norge.

– Jeg tror naturen er så storslått og spesiell at alle vil spørre hvor vi filmet. Folk kommer til å finne ut at det er Norge, sier Digby.

– Lyktes mot alle odds

Filmen er laget uten bidrag fra norske støtteordninger, ifølge filmnettstedet Filtermagasin.

– Det er utrolig gøy når man lykkes på tross av alt, men det er egentlig mot alle odds at vi får dette til. Dette er enda en bekreftelse på hvor mye vi kunne ha fått til om vi hadde gode støtteordninger, for vi har mange attraktive innspillingssteder, sa leder Sigmund Elias Holm i Vestnorsk filmkommisjon til nettstedet i 2013.

NHO Reiseliv har lenge tatt til orde for en støtteordning for filmproduksjoner i Norge, en såkalt filmincentivordning. Regjeringen skal etter planen legge frem en stortingsmelding om film denne våren.

– At produsentene av «Ex Machina» trosset kostnadsnivået og valgte å filme i Norge, sier noe om den eksklusive naturen vi har. Nå krysser vi fingrene for at regjeringen legger frem en filmincentivordning som gjør at Norge kan få flere internasjonale storproduksjoner. Det vil igjen bidra til at Norge får flere turister, sier NHO Reiseliv-direktøren.

Vil du at Norge skal få flere internasjonale filmproduksjoner? Lik NHO Reiselivs Facebook-side «Film i Norge»