Sukkerforbruket ned 37 prosent

Sukkerforbruket har aldri vært så lavt som nå. – Denne utviklingen er vi stolte av og sukkerforbruket skal fortsatt ned, sier Gaute Lenvik i NHO Mat og Drikke.

Nordmenn spiser mindre sukker enn før. Illustrasjonsfoto

Publisert 04.06.15

Offentlig sektor og næringslivet

Vi spiser og drikker 37 prosent mindre sukker enn i 1999. Hovedgrunnen til nedgangen er overgangen fra brus til lettbrus og vann. 

 – I etterkant av EAT-konferansen i Stockholm sporet dessverre sukkerdebatten helt av. Sukkerhistorien er en suksess. Den viser at samarbeid mellom myndigheter og næringsaktørene virker.  I tillegg til at våre bedrifter har gitt oss en kraftig økning i alternativer til vanlig brus, så kommer de med nye  alternativer i alle produktkategorier som frokostblandinger, syltetøy, saft og sjokoladepålegg.

 –  Mat- og drikkeindustrien jobber kontinuerlig med sunnere alternativer og med å reformulere produkter. Dette må gjøres over tid for å venne forbruker til nye smaker, sier Gaute Lenvik, konst. Adm. direktør i NHO Mat og Drikke.

Samarbeid er løsningen

Skal man løse utfordringen med sykdommer knyttet til kosthold så må man jobbe bredt og helhetlig. Vi må velge de virkemidlene som virker. Myndighetene og bransjene må samarbeide slik som den nye folkehelsemeldingen slår fast.  

 – Helse- og omsorgsminister Høie har invitert til dette gjennom sine topplederfora. I fjor begynte vi med salt, nå jobber vi med mettet fett. Sukker blir det neste og her er næringen allerede godt i gang, sier Lenvik.

Utviklingen i sukkerforbruket fra 1950 og frem til i dag (kilde: Helsedirektoratet)