Slår alarm om lave investeringer

Mer enn hver fjerde NHO-bedrift vil redusere investeringene fremover, viser helt ferske tall.

Statsminister Solberg og NHO-sjef Skogen Lund var høyt oppe i Yaras tårn, mens investeringsnivået er lavt nede.

Publisert 23.05.15

Økonomisk politikk og analyse

NHO-sjef Kristin Skogen Lund hadde nye tall om lave investeringer med til statsminister Erna Solberg, da de sammen besøkte Yaras fabrikk på Herøya i Telemark fredag. Tema var omstilling.

Mer enn hver fjerde bedrift (27 prosent) i NHO vil redusere investeringene fremover, bare 11 prosent planlegger å øke, viser NHOs økonomibarometer. Nedgangen gjelder alle fastlandsnæringer, men særlig innenfor konkurranseutsatt industri.

- Dette er alarmerende tall, sier Skogen Lund til Dagens Næringsliv.

Bekymret

Hun er bekymret for at omstillingen dermed uteblir. Selv om lav investeringsvilje er en naturlig konsekvens av oljebremsen og svakere økonomiske utsikter, hadde hun ventet å se større optimisme blant andre deler av næringslivet enn det oljerelaterte.

- Vi håper jo på en effekt der de som kanskje har ligget litt i skyggen i all oljeaktiviteten, med både lavere valutakurs og enklere tilgang på kompetanse, ville kunne få en boost. Noen bedrifter melder også om det, men vi ser at akkurat nå veier ikke det opp for bortfallet av annen aktivitet, sier Skogen Lund til avisen.

Selv om Yara går motsatt vei og investerer i ny fabrikk til 2,25 milliarder kroner, er også statsminister Solberg opptatt av en nødvendig, langsiktig omstilling:

- Det er ikke noen krise i Norge foreløpig, men det er økende ledighet og lave investeringer, og vi vet at vi er nødt til å investere mer i norske bedrifter fremover for å få ta ut potensialet til produktivitet og å mestre det lønnsnivået vi har i Norge, sier hun til DN.