KVARTALSRAPPORT

Reiseliv og IKT mest positive

Mens flere næringer sliter er reiseliv og IKT de mest positive næringene når det gjelder markedsutsiktene for 2015.

– Den lave kronekursen bidrar positivt til å gjøre norsk reiseliv mer konkurransedyktig, sier NHO Reiseliv-sjef Kristin Krohn Devold.

Publisert 10.06.15

Økonomisk politikk og analyse

De fleste NHO-bransjer vurderer utsiktene fremover stadig mer negativt sammenlignet med tidligere kvartaler. Mest negativ er petroleumsrettete bedrifter, men også byggenæringen og eksportbedriftene er blitt markert mer negative. Kun i reiseliv og IKT er det flere positive svar enn negative med hensyn til framtidsutsiktene, dette viser nye tall fra Næringslivets økonomibarometer.

- Den lave kronekursen bidrar positivt til å gjøre norsk reiseliv mer konkurransedyktig. Vi får en dobbel effekt der det både blir billigere for utenlandske gjester å feriere i Norge, samtidig som dyr euro og dollar kan bidra til at flere nordmenn legger større deler av ferien her til lands, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

Tror på ny rekordsommer

92 prosent av reiselivet tror på en bedre eller uendret sommer i forhold til i fjor, og det til tross for at sommeren i fjor var en knallsommer, det viser nye tall fra NHO Reiseliv.

22 prosent tror på en bedre sommer og 70 prosent på en uendret sommer.

- Det er svært gledelig at reiselivsbedriftene i Norge har tro på en bedre eller like god sommer som i fjor. Vi må ikke glemme at fjoråret var all time-high for norsk reiseliv. Med svært positiv omtale i utenlandske medier og fortsatt lav kronekurs er det ikke overraskende at dette ligger an til å bli en enda bedre sommer, sier Krohn Devold. 

Les hele saken hos NHO Reiseliv

I tillegg ser altså IKT-bedriftene mest positivt på utsiktene fremover:

-  Utvikling og bruk av ny teknologi blir stadig mer avgjørende for produktivitet, økonomisk vekst, og nødvendig omstilling. Tallene fra kvartalsrapporten slår fast at en samlet norsk ikt-næring er klar over dette, og ser mulighetene for fortsatt vekst og utvikling, sier Håkon Haugli.