Tre av fem reiser på påskeferie

Norge topper listen når nordmenn skal velge reisemål i påsken. Tre av fem planlegger å reise bort, og av disse er det så mange som åtte av ti som skal feriere i Norge.

Kristin Krohn Devold, direktør i NHO Reiseliv 

Publisert 15.04.14

Økonomisk politikk og analyse

På oppdrag fra NHO Reiseliv har TNS Gallup spurt i overkant av 1000 nordmenn om de har tenkt å reise bort i påsken. En av fire planlegger å være borte hele påsken, viser undersøkelsen.

Like mange planlegger å reise bort enten første eller andre halvdel av påsken. 15 prosent vil ta seg en dagstur i løpet av påskeuken.

Av de som skal feriere i Norge, skal over halvparten bo på privat hytte, mens én av tre skal bo hos venner og familie. Over halvparten av de som skal reise bort, planlegger å være aktive i ferien. 30 prosent svarer at de skal på skiferie.

– Påsken er perfekt for venne- og familieferier med hyggelig samvær, god mat og drikke og friluftsopplevelser. At 8 av 10 av de som skal på påsketur, skal feriere i Norge, synes vi er veldig hyggelig. Du trenger nemlig ikke reise langt for å oppleve magisk påskestemning, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

Ønsker en blanding av det enkle og luksus
Undersøkelsen viser også at mange hytteturister planlegger å spise ute på en lokal kafé eller restaurant i løpet av påsken. 35 prosent skal helt sikkert eller sannsynligvis spise lunsj eller middag på et lokalt serveringssted.

– Selv om hytteferien står i sentrum, ser vi også at mange nordmenn tenker å benytte seg av lokale restaurant- og kafétilbud i påsken. Det underbygger vårt inntrykk av at hytteliv er viktig for reiselivet, sier Krohn Devold.

– Jeg har også inntrykk av at mange nordmenn ønsker seg en kombinasjon av det enkle og litt luksuriøse i påsken. Det betyr at noen dager lager de mat på hytta, og så går de ut og koser seg andre dager, sier NHO Reiseliv-direktøren.

Stor pågang i påskeferien
NHO Reiseliv har snakket med flere alpinanlegg og høyfjellshotell som melder om godt påskebelegg og svært gode forhold i bakkene.

– Påsken ser veldig bra ut. Vi regner med å ha tilnærmet 100 prosent belegg på leiligheter og hytter i påsken. Vi har mer enn nok snø og skal holde åpent til 11. mai, sier markeds- og eventansvarlig Anne-Lise Dokken i SkiStar Hemsedal.

– Hos oss er forhåndsbookingene omtrent like bra som i fjor, på tross av sen påske, sier administrerende direktør Ane Johnsen ved Gaustablikk Høyfjellshotell.

Ski og underholdning
Den typiske påskegjesten vil ha nærhet til bakker og løyper, god mat og drikke og tilrettelagte aktiviteter for barn.

– Veldig mange gjester kommer for kombinasjonen skikjøring og kos. De vil sitte og sole seg, se på underholdningen og være med på aktiviteter, forteller salgs – og markedssjef Jordi Somers i Alpinco, som eier anleggene i Hafjell og Kvitfjell.

– Vi oppfordrer alle om å komme seg til fjells og nyte alt reiselivet har å tilby i påsken, avslutter NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.