Eventyrer på egen øy

Å strande på en øy kan være starten på et eventyr. For Randi Skaug er det ikke det første. Nå tilbyr hun aktivt – og vennlig – reiseliv i Nordland.

Randi Skaug

Ringerikingen og eventyreren Randi Skaug har lagt sin elsk på Nord-Norge. (Foto: Ida Christophersen)

Publisert 28.07.16

SMB

- Jeg er ei vanlig jente fra Åsbygda på Ringerike, sier Randi Skaug. Så vanlig man kan være, riktignok, når man er den første kvinnelige norske klatreren som har nådd toppen av Mount Everest, har padlet hele kysten av Nord-Norge, skrevet flere bøker og vært med på NRK-serien Eventyrjenter.

Nå har den profesjonelle eventyreren kjøpt seg sin egen øy, Naustholmen. I Steigen, blant 3000 øyer, holmer og skjær, med turkis vann og hvit sand – og en annen eventyrer, Børge Ousland, på naboøya. Naustholmen er en del av det gamle ærverdige handelsstedet Grøtøya, som en gang var Nordlands største handelssted.

Steigen i Nordland (Foto: Marit Sjøvold)

Steigen i Nordland

Hvordan fant du øya di?

- På Finn.no, ler hun. - De siste par-tre årene har jeg vært mye i Nord-Norge. Fra 2012 til -14 padlet jeg havkajakken Sakteruta hele kysten i nord, fra Rørvik til russergrensa. Jeg er glad i landsdelen, naturen, lynnet. Det er bedre tid her, fredeligere, renere, mer humoristisk og lavere skuldre.

Visste du at...?

Randi Skaug (56) 

  • er profesjonell eventyrer, forfatter og foredragsholder
  • er første norske kvinne på Everest (2004)
  • har fullført Seven summits - høyeste fjellet på hvert kontinent
  • har gjort en lang rekke ekspedisjoner - både i Norge og hele verden ellers
  • har stort humanitært engasjement - bl.a. utdanning i Nepal og minerydding i Afghanistan
  • har i år startet reiselivsbedriften Naustholmen Adventure Island

Randi har 30 års erfaring fra næringslivet. Utdannet som siviløkonom og i kommunikasjon, og jobbet i oljebransjen, i IT, telekom og media. I tillegg til eventyrene.

Nå har hun altså startet et nytt eventyr: Reiselivsbedriften Naustholmen Adventure Island.

- Da jeg så stedet, så jeg at her var det muligheter. Ideen er å skape fellesskap, få folk til å gjøre ting sammen, få til en dugnadsgreie. Jeg åpnet i mai i år – og alle som har vært innom har bidratt.

Alt var selvfølgelig ikke ferdig etter et halvt år da sesongen tok til, men: - Det var bra nok.

Randi vil øya skal være et personlig sted, et vennlig sted, et fredelig og rolig sted. Et sted man slipper skuldrene ned. Alle dele rom. Dermed blir folk kjent, det utvikles vennskap.

- Noen gjester gråter når de drar. Da har vi sammen lykkes med noe.

Naustholmen retter seg særlig mot bedrifter og vennegrupper, og tilbyr egne events. På sommeren er også enkeltgjester svært velkommen. De besøkende tilbys padling, yoga, fjellturer, klatring, turer på øyer, i grotter og på isbreer. Og bålhygge ut i nattetimene, med midnattssola som kulisse, slik det er på fine sommerdager – som da NHO.no snakker med Randi.

Padling i kajakk er ett av tilbudene på Naustholmen. (Foto: Randi Skaug)

#205

Hva går jobben din ut på?

- Her får jeg brukt alt jeg kan. Gjennom det jeg har gjort tidligere, har jeg lært mye om ledelse, markedsføring, pr og kommunikasjon. Men i tillegg snekrer jeg, maler, baker, er spaltist. Så må man strekke seg litt ekstra – som å legge en blomst på puten på et rengjort rom. Det er moro å vaske, når intensjonen er å få det til å glitre i øynene til gjesten.

Hun gjør foreløpig alt selv, for å teste ut, før hun eventuelt ansetter folk etter hvert.

Gjennom firmaet Norske Skaug AS driver hun også foredragsvirksomhet og leder- og medarbeidersamlinger.

- Mye av det jeg har gjort opp i gjennom, har jeg gjort alene. Men jeg er jo relativt sosial, liker å være sammen med folk. Jeg liker å overraske folk og være kreativ. Her har jeg kommet til rett sted. Her er muligheten til alt det.

- Jeg snakker ofte – og har skrevet bok – om å finne kongefølelsen. Det er inspirerende når folk opplever mestring, når de står trygt på beina sine.

Randi Skaug på Naustholmen, Steigen (Foto: Halvard Skaug)

Randi Skaug på Naustholmen i Steigen

Ifølge Randi er det like lett å reise til Naustholmen som til Hemsedal, fra Oslo. Fly til Bodø og hurtigbåt videre til det lille tettstedet Nordskot. Her blir gjestene hentet i båt, der de får en intro og historien om stedet.

- Her er det ingen regler, bare én forventning: Vær vennlig. Her er det personlig – du bor sammen med meg.

Og tar du morgenbad, får du en eksklusiv kopp med Himalaya-kaffe.

Får du noe ferie selv?

- Hva er det? Kan du stave det? Nei, ferie har jeg ikke hatt på mange år. Men jeg må kanskje bevilge meg det etter denne perioden.

Les også:

Glemmer barna i sikkerhetskontrollen

Her blir turistene høye på frisk luft

Folk blir ufattelig glade når vi redder ferien deres