FMB-krav til politikerne

Medlemmer i NHOs Forum for Mindre Bedrifter (FMB) hadde utfordringene klare på blokken da de møtte Stortingets næringskomite.

Hør Edel Teiges kommentar til møtet med næringskomiteen

Publisert 24.09.14

SMB

- Dette er en viktig møteplass for oss bedriftsledere, og det er godt å få sagt ifra, sier bedriftsleder og leder for NHOs FMB-utvalg, Edel Teige.

Hun viser til utvalgets syv krav til politikerne:

  • Gjør det enklere å være seriøs bedrift
  • Unngå flere plikter på arbeidsgiver
  • Gjør det mer attraktivt å velge yrkesfag og være lærebedrift
  • Fjern formuesskatten
  • Oppfyll målene i Nasjonal transportplan
  • Sats mer på forskning og utvikling
  • Gjør det enklere å levere til det offentlige

Seriøsitet, offentlige anbud og yrkesfag
Tre av kravene ble presentert Stortingets næringskomite i møtet. Bedriftslederne ønsket rask bistand fra de fremmøtte politikerne i følgende utfordringer:

Tømrermester Kjetil Eriksen, Eriksen AS, fremmet krav om at det må bli enklere å være en seriøs bedrift. Svart arbeid og er et stort problem i en næring som opererer med små marginer. - Politikerne må tilrettelegge lovverket for de seriøse bedriftene. Det må bli enklere å være seriøs og vanskeligere å være useriøs, sa han.

Daglig leder Lise Thun i Mint Rehold AS, fremmet krav om politisk bistand for å gjøre det enklere å levere til det offentlige. Standardiserte anbud, geografisk tilpassede forespørsler og alle anbud må vektes på like vilkår, var noen av Thuns forslag til komiteen.

Daglig leder Georg Thomassen ved Tyrifjord Hotell var utfordrer nummer tre. Hvordan kan yrkesfagene gjøres mer attraktive? - 45 prosent av elevene faller fra i yrkesfagutdanningen. Dette kan bli et samfunnsproblem, sa Thomassen. Han foreslår blant annet at yrkesfagenes status må heves og at de gode eksemplene vises frem.

Fra møtet med Stortingets næringskomite: Georg Thomassen, Tyrifjord Hotell, Ingunn Storetvedt Eriksen, område Arbeidsliv i NHO, Line Henriette Hjemdal (KrF), og FMBs leder Edel Teige.

Møtes gjerne igjen om et år
- Dette har vært to nyttige og lærerike timer for oss politikere. Vi skal bringe bedriftenes innspill videre og vi håper å treffe FMBs representanter igjen om et år. Vi ønsker da å høre hva som har skjedd siden sist og drøfte videre politiske utfordringer for næringslivet og forumet, var komitemedlemmenes tilbakemelding.

 

 

Kontakt oss

Tone Knutsen

Stabssjef

Politikk

Tone.Knutsen@nho.no
Telefon
23087762