På jobb i sommer

Glemmer barna i sikkerhetskontrollen

- Om sommeren glemmer folk alt mulig. Til og med barna sine, sier Georgios Falieras ved sikkerhetskontrollen på Oslo Lufthavn Gardermoen (OSL).

#205

Georgios Falieras ved sikkerhetskontrollen på OSL synes det beste med jobben er å hjelpe folk. Fotograf: Aleksander Andersen

Publisert 14.07.16

Oslo og Akershus, SMB

Hvorfor glemmer folk så mye om sommeren?

- Jeg tror de er i feriemodus, sier Falieras, som er personalkoordinator i Nokas med ansvar for opptil 130 vektere.

- Heldigvis er det ganske sjeldent noen glemmer barna sine. Og det oppdager de ganske raskt, forteller Falieras. Det vanligste er nok klokker, briller, bager, belter og nettbrett. Noen ganger kommer passasjerer som sier at de har blitt frastjålet mobilen sin. Men når vi ber passasjeren lete, finner vi som regel mobilen i bagen eller i brystlomma. Eller det viser seg at kona har tatt den. Det meste kommer heldigvis til rette igjen. 

Hva er det rareste folk vil ta med seg gjennom sikkerhetskontrollen?

- Folk vil ta med seg alt mulig gjennom sikkerhetskontrollen. Det vanligste er for mye flytende. Mange damer spør pent om å få med seg litt ekstra sminke eller parfyme.

En gang var det en mann som ville ha med seg et 2 meter bredt klesstativ. Jeg forklarte at stativet dessverre var for stort til å ha med seg som håndbagasje, og at det ikke ville være plass til det hverken på hattehyllen eller under setet. Da svarte mannen at han kunne stå bakerst i flyet med stativet. Heldigvis har vi lover og regler som vi må forholde oss til i slike tilfeller.

Visste du at...?

  • I juni var det under 5 minutter ventetid i sikkerhetskontrollen i 97,8 % av tiden.
  • Den 24. juni passerte det 42 000 passasjerer gjennom sikkerhetskontrollen.
  • Gjennom hele juni ble 1 056 445 passasjerer sikkerhetskontrollert.
  • Det samme ble 1 770 736 håndbagasjeenheter.

Kilde: NOKAS

Hva er det beste med jobben din?

- Det beste er at jeg kan hjelpe folk. For et par dager siden fikk jeg en telefon fra en norsk jente i Stockholm som hadde glemt igjen toalettvesken sin i sikkerhetskontrollen. I toalettvesken lå en kreftmedisin som hun måtte ha hver dag. Jeg engasjerte masse vektere for å lete etter toalettvesken, og heldigvis fant vi den. Så kontaktet jeg Avinor som sørget for at toalettvesken kunne sendes med første ledige fly til Stockholm. Jeg leverte toalettvesken personlig til piloten om bord i flyet. Og så kunne jeg ringe tilbake til jenta i Stockholm for å fortelle at medisinen var underveis. Det var en god følelse.

Hva er dine ferieplaner for sommeren?

Opprinnelig er jeg fra Hellas, men jeg er en annerledes greker. Jeg liker nemlig ikke sol. Derfor elsker jeg å være på jobb om sommeren. Så tar jeg heller ferie veldig tidlig og veldig sent. Om noen uker drar jeg på Norgesferie, og så drar jeg heller til Hellas i september. Det blir bra.

- Folk vil ta med seg alt mulig gjennom sikkerhetskontrollen, forteller Falieras. Fotograf: Aleksander Andersen

#205