Lager 18 000 pinneis i timen

I 1988 tok han med seg familien og flyttet fra Nord-Norge til Kristiansand. Etter 28 år på fabrikken til Hennig Olsen er Arve Rønning (62) fremdeles ikke lei av is.

#205

Til tross for et stort utvalg er vaniljeis med sjokoladetrekk favoritten til Arve Rønning. Fotograf: Tor Erik Schrøder

Publisert 25.07.16

SMB

Spiser du mye is?

- Vi har is-disk i kantina der man kan gå og forsyne seg når man vil. Likevel blir jeg aldri lei av is. Det er rart, men det ser ikke ut til at vi legger på oss heller, klukker Arve Rønning.

Han er linjeleder på fabrikken til Hennig Olsen i Kristiansand og har lang erfaring med nordmenns is-vaner.

- Før var is litt luksus, men nå er det mer dagligdags og vi spiser mer og mer is. Det har vært en rivende utvikling. Da jeg begynte i 1988 produserte vi 14 millioner liter is i året, nå er det 30 millioner. Vi har ikke utvidet lokalene, men blitt veldig mye mer effektive og byttet ut maskinene.

I innkjøringen av nye maskiner er det litt kaotisk og da kan vi nesten stå med is til under armene! 

1988? Du har jobbet der en stund da?

- Ja, vi har det veldig bra sammen vi som jobber her, det er mange som har vært her veldig lenge. For meg har det vært et eventyr.

Fortell!

- Jeg er fra Melbu i Vesterålen og begynte å jobbe som 15-åring med kjøttproduksjon. Jeg har også jobbet på Svalbard i gruven, i fiskeindustrien og i oljeindustrien – men så ble det lite å gjøre i nord og i 1988 innså jeg at måtte flytte på meg. Jeg ble tipset om en ledig jobb hos Henning Olsen.

Hadde du vært i Kristiansand før?

- Nei, aldri, men jeg var ivrig og fikk jobben. Det var fantastisk! Så da var det bare å ta en telefon hjem til familien og be de starte å pakke og legge huset ut for salg.

Artikkelen fortsetter under bildet: 

Arve Rønning har ansvar for produksjonslinjen på fabrikken i Kristiansand. Her ligger fristelsene på rekke og rad. Fotograf: Tor Erik Schrøde

#205

Hva går jobben din ut på?

-  Jeg har ansvar for produksjonslinjen og sammen med gode kolleger kjører vi produktet og har kvalitetskontroll på utseende og smak. Hver dag kommer det også noen fra laboratoriet og tar tester. For eksempel tester de dyppesjokoladen vi bruker. Fra januar til slutten av juli er det veldig hektisk.

Visste du at...?

  • Hennig Olsen ble grunnlagt i 1924 av Sven Hennig-Olsen. Han hadde lært seg faget i USA.
  • Bedriften er fortsatt 100% privateid av familien Hennig-Olsen, der 4 generasjon nå er inne i bedriften.
  • Er 250 årsverk og all produksjon foregår i Kristiansand. 
  • Har en markedsandel på 48 %.

Kilde: Hennig Olsen.

Har produksjonen endret seg mye?

-  Når jeg ser på de gamle plakatene fra 1988 at det selvsagt andre is. Hvert år har vi nyheter, og vi gir dem ett år før eventuelt vi tar de ut igjen av produksjon. Men det er mange klassikere som vi lager år etter år. Båtis startet vi med på en bitte liten maskin for lenge siden, men nå er den en folkefavoritt. Det er faktisk en is du bare finner i de nordiske landene. Vi har mange produksjonslinjer og kan produsere opp til 6 typer is samtidig. På en linje kan vi produsere 18 tusen pinne-is i timen.

Les også: Glemmer barna i sikkerhetskontrollen

Du får noen ekstra leveår av å spise Hennig Olsen is.

Har det vært mye effektivisering på fabrikken?

- Vi er utsatt for konkurranse og har holdt på noen år med effektivisering. Det går veldig bra.  Det er nå for eksempel en linje med roboter som pakker isen, men mennesker må betjene maskinene. Det er ikke mindre behov for folk, men det er mindre slitasje på folk, og det er jo bra.

Er det noe du ikke liker med jobben din?

- I innkjøringen av nye maskiner er det litt kaotisk og da kan vi nesten stå med is til under armene! Men det er bare akkurat i begynnelsen, også går det bra. Jeg trives veldig godt. Jeg må jo også nevne at for to, tre år siden ble jeg kåret til årets medarbeider. Det var utrolig overraskende og hyggelig. Jeg er opptatt av at vi skal produsere godt, det må være hundre prosent.

Hvordan tror du sommeren hadde vært uten dere?

- Det hadde vært en dårlig sommer. Jeg tror det er sunt med litt is, du får noen ekstra leveår av å spise Hennig Olsen is.

Jasså? Din favoritt-is gjennom alle tider da?

- Vaniljeis med sjokoladetrekk.

En klassiker altså?

- Ja, jeg liker isen litt enkel jeg. 

Les også:

Her blir turistene høye på frisk luft

Folk blir ufattelig glade når vi redder ferien deres