- Privat eierskap viktigere enn noen gang

- Det er nå, i våre bedrifter, det må skapes arbeidsplasser, sier en engasjert Heine Wang, leder i NHOs Eierforum.

Nokas-sjef Heine Wang leder NHOs Eierforum.

Publisert 13.11.15

SMB, Eierskapskonferanse 2016

NHOs Eierforum er en møteplass og et nettverk for personlige eiere og familiebedrifter med muligheter for å påvirke politikerne og å diskutere politikk for personlig eierskap. Forumet består av omkring 50 bedriftsledere som alle er personlige eiere. 

Torsdag møtte de flere stortingsrepresentanter, for å gi innspill til dem hva som skal til for å sikre og øke det private, norske eierskapet. Å fjerne den særnorske formuesskatten, er et samstemt ønske fra forumet.

Hvorfor står ikke AS Norge og heier på oss?

Integrering må skje gjennom arbeid

- Privat eierskap er viktigere enn noen gang. I en situasjon der det er en urovekkende vekst i arbeidsledigheten og vi står midt oppe i en vanskelig flyktningsituasjon – hvorfor står ikke AS Norge og heier på oss, som de heier på idrettsheltene våre, spør Wang, som er konsernsjef i Nokas.

- Jeg tror ikke på integrering uten arbeid.

Han irriterer seg grenseløst over at for eksempel Tromsø kommune tar seg råd til å kjøpe ISS ut av en renholdskontrakt for å ta det tilbake til offentlig drift – som gir kommunen mange millioner i økte kostnader.

- Jeg blir sint – som skattebetaler og næringslivsleder.

De administrerende direktørene i Rederiforbundet og NHO, Sturla Henriksen og Kristin Skogen Lund, innledet om den aktuelle situasjonen.

Astrid Skreosen i Asap Norway ble gründer fordi hun så et problem - og en løsning.

Uventet entreprenør

En som har skapt arbeidsplasser er Astrid Skreosen. Som hjelpepleier på sykehus i Telemark i 2000, så hun et behov for bedre lakenløsninger for fødende. Det ble starten på det som skulle bli ASAP Norway. Ni år senere hadde hun etablert fabrikk i Skien og nå har hun 40 prosent av markedet i Norge på engangslaken.

- Jeg hadde aldri tenkt jeg skulle bli entreprenør, sier Skreosen.

Men selv om veksten har vært god de siste årene, har tilgangen til vekstkapital vært vanskelig.

- Det kan resultere i at vi ender opp med amerikansk eierskap.

Stortingsrepresentantene som fikk innspill fra bedriftseierne i Eierforumet, var Torstein Tvedt Solberg (Ap), Sivert Bjørnstad (Frp), Henrik Asheim (H), Sveinung Rotevatn (V) og Line Henriette Hjemdal (KrF).

Sveinung Rotevatn (V) i samtale med eiere.

Kontakt oss

Tone Knutsen

Stabssjef

Strategi og stab

Tone.Knutsen@nho.no
Mobil
41421331
Anniken Tømte

Spesialrådgiver

Kompetanse og innovasjon

anniken.tomte@nho.no
Mobil
91535710