Løftet frem privat, norsk eierskap

- Ap vil møte en skattereform med åpent sinn, sa partileder Jonas Gahr Støre til Småtinget onsdag.

Publisert 26.08.15

Småtinget 2015

Ap-lederen uttrykte tydelig støtte til privat, norsk eierskap, da han møtte NHO-president Tore Ulstein til samtale på Småtinget i Fredrikstad onsdag. Samtalen handlet om omstilling, skatt, eierskap og kompetanse:

- Vi har aldri sagt at én skatt er perfekt eller ikke har sidevirkninger, men vi mener regjeringen gjør en feil ved å løfte frem én skatt. Det gjør skattereformen vanskeligere. Ap vil se på utfordringene, men finansministeren gjør det vanskelig med å si at skattene skal ned, sa Støre.

Støres håp er at man kunne bli enige om strukturen i skattesystemet, selv om man ikke blir helt enige om nivået.

Se hva Jonas Gahr Støre sier om skattespørsmål på Småtinget.

 

Langsiktig eierskap

- For meg er nøkkelordet når det gjelder privat, norsk eierskap, langsiktighet. Som min bestefar, gjør vi valg – ikke for i morgen, men for neste generasjon, sa Ulstein. - Og jeg vil understreke betydningen av privat, norsk eierskap. Det må ikke bli en fordel å sitte i utlandet og eie i Norge, sa NHO-presidenten, som ved flere anledninger og senest på Småtinget har påpekt det urettferdige ved formuesskatten.

Støre pekte på at det fortsatt er slik at Norge er det sjette mest gunstige landet å etablere bedrift i. - For oss bør et skattesystem være enkelt å forstå, forutsigbart for bedriftene, kunne finansiere fellesskapet og sikre lønnsom produksjon og investeringer.

Ulstein-eieren liker ikke mistenkeliggjøringen han føler ligger i mye av retorikken i formuesskattedebatten: - Det er ikke synd på oss. Men vi prøver å skape trygge arbeidsplasser.

Ulstein beskrev hverdagen med at nå bretter de opp ermene på t-skjortene – nå sitter de i singlet.

Kompetanse viktig

En viktig del av Støres innlegg og samtalen med Ulstein var også å vektlegge betydningen av kompetanse, som ikke minst er viktig dagens situasjon som krever stor grad av omstilling. Omstilling som også er hovedtema på Småtinget disse to dagene i Fredrikstad.

- Dette er et Småting om store ting. Ledigheten øker. Og ledigheten er et viktig barometer, sa Støre, som ikke vil komme dit man er sør i Europa, med halvparten av de unge ledige.

- Vi må fremsnakke fagarbeideren og yrkesfaget, sa Ap-lederen, som blant annet vil at en læreplass skal få tilskudd tilsvarende en skoleplass. Han vil også ha mer av bedriftene inn i skolen - og mer av skolen inn i bedriftene. Støre fikk full kompetanse-støtte av NHO-presidenten.

- Velger man fag-veien, er det heller ingen veier som lukkes. Alle muligheter er åpne om man ønsker å studere mer, sa Ulstein.

NHO-presidenten avsluttet samtalen med å invitere Ap-lederen hjem til Ulstein. Og ettersom Støre dagen før også hadde fått invitasjon fra sin egen ordførerkandidat i kommunen, takket han ja.