Positive signaler fra statsråden

- Det er svært gledelig at statsråden nå vil styrke vedlikehold og fornyelse av jernbanen, sier Erling Sæther, direktør for NHO Logistikk og Transport.

Publisert 06.03.14

Samferdsel

- Mindre frakt av gods med tog har ført til 60 000 flere turer med vogntog på veiene hvert år siden 2008 i Norge. Dette fører til mer trengsel, mer kø, mindre miljø og mindre trafikksikkerhet, sier Erling Sæther til NRK.

NRK meldte i går at mindre frakt av gods med tog har ført til 60 000 flere turer med vogntog på veiene hvert år siden 2008 i Norge.  Dette ønsker samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen å endre.

Dårlig vedlikehold fører til daglige innstillinger
Samferdselsministeren sier til NRK at regjeringen vil bruke jernbanen i større grad framover og øke vedlikeholdet av godstogene.

 - Fordi jernbanen har et stort potensial. I denne saken dreier det seg om å få bedre vedlikehold av den jernbanen vi har, slik at vi får økt forutsigbarhet for de som skal frakte varene sine. Når to tog innstilles daglig, så er det åpenbart at folk ikke får den forutsigbarheten de trenger, og da forstår jeg at de velger lastebiler, sier Solvik-Olsen.

- Vi vil øke vedlikeholdet slik at man får tilbake forutsigbarheten og dermed at godstogene kan øke sin konkurranseevne, sier han.

Skal gjenvinne konkurransekraften
- Det er svært gledelig at statsråden gir så tydelige og positive signaler om behovet for styrket vedlikehold og fornyelse av den banen vi har, sier Erling Sæther.

 Han viser til at sulteforingen gjennom mange år er den direkte årsaken til at tilliten til godstoget er svekket. - Allerede inneværende år fikk vi en ekstrabevilgning til banevedlikehold. Dette må fortsette å økes i mange år framover. Dessuten må godsterminalene fornyes. Vi vil hjelpe Solvik-Olsen med å gjenvinne godstogets konkurransekraft, sier Sæther.