Sett jobbskaperne på sokkel igjen

Hydros grunnlegger Sam Eyde står på sokkel på torget i Rjukan. NHO-sjef Kristin Skogen Lund ser gjerne at jobbskapere igjen løftes opp og hedres.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund

I panelet på Civitas frokostmøte torsdag: Bjørn Dæhlie, forretningsmann og tidligere langrennsløper, Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO, Einar Lie, historiker og professor ved UiO, og PJ Anders Linder, sjefredaktør og administrerende direktør i Axess. (Foto: Therese Thomassen, Civita)

Publisert 16.06.17

Seriøst arbeidsliv og samfunnsansvar

Skogen Lund viste til statuen av Eyde under et Civita-møte denne uken: - Jeg vet ikke, men det aner meg at vi i hvert fall ga oss da vi fant olje; da trengte vi ikke lenger å huske på at det finnes noe som heter skattebetalere, for å sitere Kristin Clemet. 

NHO har det siste halvannet året i samarbeid med analysebyrået Perceptor gjennomført flere undersøkelser med formål om å kartlegge befolkningens assosiasjoner og holdninger til norsk næringsliv, samt en skandinavisk spørreundersøkelse. 

Se den skandinaviske undersøkelsen her

- Undersøkelsene viser med all tydelighet at det er en manglende bevissthet om sammenhengen mellom verdiskaping og velferd, og ikke minst hvilken bredde næringslivet representerer. Det er også mange tydelige signaler på at vi har en særlig stor utfordring knyttet til forståelse og interesse for næringslivet hos gruppen i aldersspennet 18-39 år; selve oljegenerasjonen, sier Skogen Lund.

Om viktigheten av et godt omdømme sier NHO-sjefen: - At folk ikke er nok bevisst på sammenhengen mellom verdiskaping og velferd er ikke et problem i seg selv, men det blir et problem dersom det får politikerne til å nedprioritere politikk som kunne gitt flere jobber og mer verdiskaping i bedriftene, sier hun og legger til: - Vi vet at politikerne er opptatt av det folk er opptatt av, så hvis ikke folk er opptatt av jobbskaping, så blir ikke politikken det heller.

I en skandinavisk undersøkelse ble det spurt om hvem folk oppfatter som kilden til velferdsstaten. Der dansker og svensker holder frem bedriftene som kilder til velferd, mener nordmenn flest at vi først og fremst kan takke politikerne for velferden og velstanden som felleskapet nyter godt av. 

Fra den skandinaviske spørreundersøkelsen

#205

- De som mener dette tar jo i og for seg ikke feil. Vi har hatt gode politikere som har styrt landet og naturressursene våret godt. Men man kommer ikke langt bare med styring; noen må lage varer og tjenester og med det arbeidsplasser og inntekter, sier Skogen Lund. 

Næringslivets omdømme var tema for Civitas frokostmøte torsdag 15. juni, hvor bl.a. NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund, historieprofessor Einar Lie og idrettshelten og forretningsmannen Bjørn Dæhlie var i panelet.