ARENDALSUKA

Svart økonomi er en tyv

– Alle som handler har et ansvar for å fjerne markedet for svart økonomi, sier Ingebjørg Harto i NHO. Tirsdag holdt hun appell sammen med LO under Arendalsuka.

NHO og LO holdt appell om svart økonomi under Arendalsuka. Foto: Tuva Gaarder Nordlie.

Publisert 12.08.14

Seriøst arbeidsliv og samfunnsansvar

– Svart arbeid er en tyv, for når noen stikker av fra regningen må de andre betale mer, sier Ingebjørg Harto, avdelingsdirektør for Næringsjus i NHO.
 
Hun står sammen med Trude Tinnlund (LO) på utescenen mellom alle teltene i Arendal sentrum og snakker engasjert om tyven.
 
Sammen med Samarbeidet mot svart økonomi setter NHO fokus på problematikken under årets Arensdalsuke.
 
– Svart arbeid undergraver de seriøse bedriftene og ukentlig hører vi om bedriftsledere som vurderer å avvikle på grunn av urettferdig konkurranse, sier Harto.
 
Vi kan ikke bygge og drive et samfunn på svart økonomi og arbeidsmarkedskriminalitet.

Ditt og mitt ansvar

– Alle som handler har et ansvar for å fjerne markedet ved å være bevisste og handle hvitt; offentlige innkjøpere må stille krav til kompetanse og lærlinger, i tillegg til skatte- og HMS attest, sier Harto.
 
I tillegg må private bedrifter få vite hvem de har som underleverandører. Forbrukere må også ta ansvar og etterspørre hvite tjenester - og det må bli enklere og billigere å handle hvitt.
 

Hvordan stoppe tyven?

I april ble en Fafo-rapport om svart arbeid og arbeidsforhold i byggenæringens privatmarked lagt frem. Det var

Byggenæringens Landsforening (BNL) og Norsk Teknologi som tok initiativ til å få utarbeidet rapporten.

Hensikten var å få et forskningsbasert utgangspunkt for utviklingen av tiltak i denne delen av arbeidsmarkedet, og resultatene var nedslående.

– I løpet av de siste årene har vi stadig fått flere signaler om at nordmenn er naive som ikke ser sammenhengen mellom svart arbeid og økonomisk kriminalitet, uttalte da Jon Sandnes, administrerende direktør i BNL.

Tirsdag kveld blir det debatt under Arendalsuka der blant annet politikere og myndigheter utfordres: Hvordan kan vi stoppe tyven?
 

 

 

Kontakt oss

Ingebjørg Harto

Direktør

NHO Brussel

Ingebjorg.Harto@nho.no
Telefon
23088282