Et godt skritt på veien

- Det er godt at et flertall på Stortinget nå ber regjeringen utrede 350-kronersgrensen og hvordan denne ordningen kan fjernes, sier NHOs viseadm. direktør Ole Erik Almlid.

- Vi mener alt nå ligger til rette for å fjerne denne ordningen til beste for norske bedrifter, sier Ole Erik Almlid, viseadm. direktør i NHO. Foto: Moment studio.

- Vi mener alt nå ligger til rette for å fjerne denne ordningen til beste for norske bedrifter, sier Ole Erik Almlid, viseadm. direktør i NHO. Foto: Moment studio.

Publisert 06.06.18

Skatter og avgifter

Norske bedrifter taper på at varer for under 350 kroner kan bestilles fra utlandet uten å betale merverdiavgift.

Opposisjonen i finanskomiteen stilte seg i går samlet bak et forslag fra KrF om at regjeringen får i oppdrag å utrede avgiftsfritaket for varesendinger fra utlandet med verdi under 350 kroner. Flertallet ga regjeringen frist til statsbudsjettet som skal behandles i høst med å få utredningen ferdig. Ordningen gir norske bedrifter urettferdig konkurranse fra blant annet avgiftsfri brus, sjokolade, sjampo og småelektronikk, som gjennom dette avgiftshullet blir levert med posten rundt om i hele landet.

- Vi mener alt nå ligger til rette for å fjerne denne ordningen til beste for norske bedrifter fra 2019, sier Almlid, og peker på at avgiftshullet undergraver arbeidsplasser hos alt fra mat- og drikkeprodusenter til frisører og nettbutikker med base i Norge.

Senterpartiet, Arbeiderpartiet og de andre partiene på venstresiden ville at regjeringen skulle pålegges å fjerne avgiften i statsbudsjettet, ikke bare utrede den. Dette er på linje med det næringslivet ønsker.

- Vi er enige i det disse partienes ønsker, og regner med at KrF også tar sikte på at dette bør bli resultatet, sier Almlid, og legger til at det samtidig var viktig at opposisjonen klarte å samle seg om en felles bestilling til regjeringen.

- Nå oppfordrer vi regjeringen til å ta dette tydelige signalet fra stortingsflertallet på alvor, og selv foreslå å fjerne ordningen i statsbudsjettet for neste år. Etter hvert bør Norge slutte seg til ordningen EU jobber med, der nettbutikker i andre land må kreve inn og betale moms i kundens hjemland.

Kontakt oss

Erik Lundeby

Seniorrådgiver

Myndighetskontakt

Erik.Lundeby@nho.no
Mobil
90143262