– Gull verdt å ha tilgang til NHOs kompetanse

– Vi har benyttet oss mye av kunnskapen til NHO, ikke minst når det gjelder offentlige anskaffelser, sier daglig leder i Protex AS, Margrethe Engan Gjære.

Glade vinnere under utdelingen av "Merket for god design 2015".

Publisert 07.05.15

Offentlige anskaffelser

Tekstilbedriften Protex AS runder 50 år i 2016, og har et langvarig medlemskap i NHO bak seg så langt.

I dag er det de tre døtrene til grunnleggeren David Engan – Margrethe, Gunhild og Marie som eier tekstilbedriften med tilsammen om lag 240 ansatte. 

De har sitt hovedkontor i Ålen i Holtålen kommune i Sør–Trøndelag. I tillegg er det en produksjonsavdeling i Estland.

Leverandør til Forsvaret

Protex har siden 2010 vært eneleverandør av marsjstøvler til Forsvaret i Norge. Den kontrakten løper ut i år, og ny konkurranse skal i gang.

– Vi skal kjempe om den, og vi skal kjempe godt, sier daglig leder, Margrethe Engan Gjære.

De leverer også gallauniformer til Politiet, og er i tillegg ute på det internasjonale, offentlige markedet. Til det svenske forsvaret leverer de paradeuniformer, og til det estiske forsvaret har de også kontrakt. Produktene, så nær som marsjstøvlene, står deres fabrikk i Estland for. Marsjstøvlene produseres av en skofabrikk som Protex er samarbeidspartner med.

– Vi håper også å kunne vinne kontrakter for flere av våre andre produkter til virksomheter i det offentlige ut over Forsvaret og Politiet. Det offentlige er ett av satsingsområdene, konstaterer Engan Gjære.

Merket for god design 2015

Familiebedriften har stor tro på nytten av innovasjon, og har egen utviklingsavdeling til formålet. Nylig vant deres nyutviklede hoftebeskytter HiP «Merket for god design 2015». Det er en utmerkelse som henger høyt, og som Protex selvsagt er svært fornøyd med.

Hvert år faller omlag 9000 nordmenn og brekker hoften. I gjennomsnitt koster hvert hoftebrudd samfunnet nærmere én million kroner og totalt er hoftebrudd anslått til å koste samfunnet opp mot ni milliarder per år. SINTEF og tekstilbedriften Protex har i fellesskap utviklet en hoftebeskytter som setter dagens klumpete og stigmatiserende hjelpemidler i skammekroken.

Det er ikke et hjelpemiddel a la NAV, men en forebyggende støtte.

- Nå er vi i gang med å utvikle et nytt produkt, denne gangen er sykehusene målgruppen. Utviklingsarbeidet foregår i samarbeid med SINTEF og Sunnaas sykehus, forteller Engan Gjære, og kommenterte tildelingen av «Merket for god design 2015» slik:

– Hoftebeskytteren HiP er et viktig skritt fra å være underleverandør til å bli en leverandør av egne merkevarer.

Offentlige anskaffelser

Kontakten med NHOs team for offentlige anskaffelser har vært gull verdt, ifølge Engan Gjære. Fra tid til annen er det noe de lurer på i et konkurransegrunnlag, og da er det fint å kunne ty til NHOs kompetanse, mener hun. Det samme er tilfellet dersom bedriften ikke når opp i konkurransen. Da er det godt å kunne snakke med NHO om begrunnelsen for avslaget: Hva gjør vi nå?

– NHO har hele tiden gitt oss utrolig god hjelp, som er veldig konkret og til nytte. I spørsmål som gjelder offentlige anskaffelser er det ikke mange rundt oss vi kan snakke med, ofte blir vi sittende alene med spørsmålene. Mange små- og mellomstore bedrifter sitter rundt omkring i vårt langstrakte land med de samme utfordringene.

Da er NHO god å ha, poengterer hun, og mener det er er gull verd for små- og mellomstore bedrifter å ha tilgang til slik kompetanse som de ikke selv har i bedriften.

Ønsker du bistand?

Da kan du kontakte NHOs eget team for offentlige anskaffelser på telefon eller e-post fra mandag til fredag kl. 08.00 - kl.16.00. 

Her finner du mer informasjon om tilbudet

Se også kurs: "kunsten å vinne offentlige anbud. Grunnkurs for leverandører"