- Reis ut!

Det er viktig for norsk næringsliv at flere får internasjonal erfaring, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund. Hun mener flere bør jobbe utenlands en periode.

Kristin Skogen Lund om å ha arbeidserfaring fra utlandet

Publisert 04.12.14

Female Future

Det internasjonale arbeidslivet sto på dagsorden på NHOs årlige konferanse for kvinnelige ledere i næringslivet, Arena Female Future denne uken.

Dette er Female Future

Globaliseringen gjør verden mindre

Onsdag møttes nærmere 200 nåværende og tidligere Female Future-deltagere til konferanse i Oslo. På konferansen Arena Female Future fikk de gode eksempler på at det norske arbeidslivet blir stadig mer mangfoldig, og globaliseringen gjør verden stadig mindre.

-          Fordi vi lever i en verden som blir bare mer og mer global, så er det viktig at vi har en forståelse, kulturkompetanse og ydmykhet overfor det internasjonale arbeidslivet. Vi må også ta det internasjonale arbeidslivet hjem og omfavne det også her hjemme, sa Kristin Skogen Lund som åpnet konferansen.         

- Du blir bedre kjent med deg selv

Skogen Lund delte også sine erfaringer som student i USA og Frankrike, og ung eksportstipendiat i Madrid. Hun understreket verdien av å starte med blanke ark i et nytt land, uten rammer og forventinger fra omgivelsene.

- En slik setting gjør at du blir bedre kjent med deg selv og dine egne verdier. Denne erfaringen har gitt meg en solid plattform som jeg har tatt med meg videre i livet, understreket Skogen Lund.

Målsettingen med dagen var å inspirere flere kvinner til å søke internasjonale lederutfordringer, både utenlands og gjennom å lede flerkulturelle team her hjemme.

Anne Grethe Dalane, senior Vice President i Yara.

Vanskeligere for kvinner å få med familien

Også senior Vice President i Yara, Anne Grethe Dalane, er opptatt av at flere får internasjonal erfaring, og delte sine erfaringer med  dette.

- Jeg har vært ute to ganger selv, og den største ufordringen er å måtte skjønne ståstedet til de du jobber med. Vi som kommer fra Norge er vant til at det i utgangspunktet er lite forskjeller på sjefer og de ansatte, og at informasjonen flyter ganske fritt. Men i land utenfor Europa blir det ofte misforstått.

Dalane mener bevissthet på hva en forventer av en sjef og tydelighet på kommunikasjon er viktig.

- Det andre som er utfordrende er at i Norge bygges mye på tillit. Vi kan stole på arbeidstakere, arbeidsgivere og systemet. Det er ingen selvfølge i andre land, og da må du ha mer kontroll.

- Er det vanskelig å overtale kvinner til å ta et utenlandsopphold?

- Jeg tror veldig mange har lyst. Den største utfordringen er om de har en familie som har samme prioritering. Vi ser at det er lettere å få med seg familien for menn enn det er for kvinner.

- Hva er ditt viktigste budskap til dem som vurderer å dra ut?

- Det å jobbe internasjonalt er veldig spennende, ikke minst personlig. En får utfordret seg selv og sett kulturer i et annet lys. Men motivasjonen må komme innefra, fra personen selv.

- Omfavn mulighetene en global verden gir

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre hadde også tatt turen til Arena Female Future. Han pekte på at den lille, åpne økonomien Norge er et av de mest globaliserte samfunnene i verden, og at dette gir store muligheter for ledere i norsk arbeidsliv.

Støre var samtidig selvkritisk til måten nordmenn tar i mot nykommere på.

- Vi tror vi er gjestfrie, men det er vi ikke. Vi nordmenn må ofte overvinne en terskel før vi tør å invitere med oss den nye kollegaen fra et annet land hjem på middag, sa han, og utfordret lederne i salen til å omfavne mulighetene en global verden gir, både på hjemmebane og på bortebane.