- Vi måtte bare ansette henne

13 år etter hun ankom Norge som flyktning, blir Cossy Mutamba omtalt som et funn av sin arbeidsgiver.

Tidligere Global Future-deltaker, Cossy Mutamba. (Foto: Geir Fragell) 

Tidligere Global Future-deltaker, Cossy Mutamba. (Foto: Geir Fragell) 

Publisert 24.03.15

Global Future

- Å ansette innvandrere kan være et konkurransefortrinn for bedriften, sier Cossy Mutamba, tidligere Global Future-deltaker. Hun er nylig omtalt i som et funn av sin arbeidsgiver, NAV-leder i Porsgrunn, Grunde Grimsrud.

Global Future

NHOs talentprogram for mobilisering av innvandrere med høy utdanning til sentrale stillinger og styreverv i næringslivet.

Gjennom Global Future ønsker NHO å sikre bedriftenes tilgang på høyt kvalifiserte medarbeidere og styrke mangfoldet i næringslivet.

  • Talentprogrammet går over 14 måneder
  • 650 personer fra 100 land har deltatt 
  • 2 av 3 deltakere har opplevd karrierefremskritt

 Mutamba kom til Norge som flyktning i 2002. Hun har master i velferdspolitikk, bachelor i samfunnsanalyse og jobber i dag med å få flere flyktninger ut i jobb. Les hele saken: Trenger jobb til flyktninger (pd.no) 

- Det eneste jeg har å utsette på Jørn er at han ikke turte be meg med på en skitur.

Betydningen av en mentor

Lederutvikling med mentorordning er noe av det Global Future-programmet tilbyr deltakerne.

Mutamba viser til at god kjemi mellom mentor og deltaker er avgjørende for et godt resultat. - Jørn Olav Bekkelund er verdens beste mentor. Han er både dyktig og tilgjengelig og har bidratt sterkt til å skape mine karrieremuligheter. Jeg hadde selv ansvar for egen læring i prosessen, mens Jørn var flink til å lytte og stille utfordrende spørsmål. Han inspirerte meg og han utviklet ideer som jeg kunne bygge videre på, sier hun.

- Det eneste jeg har å utsette på Jørn er at han ikke turte be meg med meg på en skitur. Det må han svare for i neste mentorsamtale, sier Mutamba.

Kan du anbefale Global Future overfor andre?

- Jeg vil ikke bruke ord "anbefale". Jeg vil derimot oppfordre alle mennesker med innvandrerbakgrunn, som har problemer med å oppnå sin drømmekarriere, å søke deltakelse i Global Future-prosjektet. Jeg vil også bruke anledning til å be IMDi, fylkeskommuner, NAV, kommuner, andre instanser og private aktører om å prioritere Global Future som et viktig tiltak i integreringsprosessen. Det er mange innvandrere her ute med mye kompetanse, sier hun.

Helt på tampen kommer Mutamba med en oppfordring til norske arbeidsgivere: - Mange har mye å lære av NAV Porsgrunn når det gjelder arbeidsinkludering.

Kontakt oss

Kjersti Granaasen

Rådgiver

NHO Innlandet

kjersti.granaasen@nho.no
Telefon
48052856