Store muligheter for norske bedrifter

Zhu Hongren, leder for NHOs søsterorganisasjon i Kina, CEC (China Enterprise Confederation), mener det ikke finnes grenser for norske bedrifters muligheter i Kina.

Kina er Norges viktigste handelspartner i Asia, og ønsket om en frihandelsavtale er gjensidig. Fra møtet mellom Zhu Hongren, leder CEC, og NHO-leder Kristin Skogen Lund. Foto: Tori Nettelhorst Tveit, NHO.

Kina er Norges viktigste handelspartner i Asia, og ønsket om en frihandelsavtale er gjensidig. Fra møtet mellom Zhu Hongren, leder CEC, og NHO-leder Kristin Skogen Lund. Foto: Tori Nettelhorst Tveit, NHO.

Publisert 19.01.18

Internasjonalt, Næringsutvikling i sør

CEC har dessuten mye å lære av NHO, mener han. Nylig deltok han, og seks kolleger, på NHOs Årskonferanse, de besøkte NHO-bedrifter og la fram en rapport om delingsøkonomi.  

NHO har samarbeidet med CEC helt siden 80-tallet. Også under det anstrengte forholdet mellom Norge og Kina, fra 2010 og 2017, opprettholdt de to organisasjonene tett kontakt. Temaene for samarbeidet har vært norske erfaringer med trepartssamarbeid, tariffavtaler, ledelse, energieffektivisering og samarbeid med søsterorganisasjoner i Øst-Afrika. Dette la grunnlaget for at norsk næringsliv kunne komme raskt på banen da det offisielle Kina igjen ville ha kontakt med Norge ved slutten av fjoråret.

2,4 millioner tariffavtaler

Næringslivets utfordringer viser seg å være de samme i Norge og Kina, til tross for de store åpenbare forskjellene. 19 prosent av verdens totale befolkning bor i Kina. Det opprettes det 40 000 nye virksomheter hver dag og det finnes 800 millioner registrerte små og store bedrifter. CEC representerer rundt 500 000 av dem og administrerer rundt 2,4 millioner tariffavtaler.

Delingsøkonomien - felles utfordring

Da CEC og NHO møttes nylig var det blant annet delingsøkonomien som stod på dagsorden. Basert på erfaringer fra Norge, og i samarbeid med NHO, har CEC laget en rapport om utfordringene. De har sett på betydningen for bedriftene, for arbeidslivets måte å organisere re seg på og hvilke utfordringer delingsøkonomine gir for etablert lovverk. Kinas svar på Uber, Didi Chixing, har skapt rabalder og demonstrasjoner. CEC uttrykte etter besøket at de hadde hatt stort utbytte av å møte NHOs fagfolk på dette området.  

Presentasjon av CECs rapport om delingsøkonomi. Svein Oppegaard, NHO, sammen med Yu Wu, Liu Hansong og Niu Zhiqiang, CEC. Foto: Ingunn Blauenfeldt Christiansen, NHO

#205

Gjensidig ønske om handelsavtale
Kina er Norges viktigste handelspartner i Asia og ønsket om en frihandelsavtale er gjensidig.  CECs leder, Zhu Hongren, mener ifølge avisa Dagens Næringsliv at Norge og Kina utfyller hverandre godt.

- Dere har fått til mye på mange områder, sier han, og nevner shipping, fiskeri, miljø, energi, energieffektivisering og helseteknologi.

Kristin Skogen Lund tilføyer at Norsk næringsliv har et stort potensial i de etablerte sektorene. - Men det er også spennende muligheter på nye områder som digitalisering, helseteknologi og smarte byer, mener hun.

Ibsen, Nordlys og Skam

CECs delegasjon har også fått med seg den økte tilstrømningen av kinesiske turister til Norge. Før var det Henrik Ibsen, Nora og fjordene som trakk.

- Nå vil de se nordlyset og besøke skolen der TV-serien Skam ble spilt inn, avslutter Zhu.

Les saken i Dagens Næringsliv

Les mer om samarbeidet mellom NHO og CEC.

Kontakt oss

Tori Nettelhorst Tveit

Sekretariatsleder

Næringsutvikling i sør

Tori.Tveit@nho.no
Mobil
91191703