Utdanning betyr alt!

Det vet Female Future-deltaker i Uganda, Betty Ogiel Rubanga. Hun ønsker NHOs bakkemannskap - og alle andre - god tur på søndag.

Betty Ogiel Rubanga har gjennomført NHOs Female Future-program. Det var det som gav henne mot til å skrive bok om sin kamp for å få utdanning. Foto: Ingunn B. Christiansen.

Betty Ogiel Rubanga har gjennomført NHOs Female Future-program. Det var det som gav henne mot til å skrive bok om sin kamp for å få utdanning. Foto: Ingunn B. Christiansen.

Publisert 19.10.17

Female Future, Næringsutvikling i sør

Årets viktigste søndagstur, TV aksjonen NRK, har utdanning på dagsorden. NHO oppfordrer alle til å melde seg som bøssebærer for Unicef.

Betty Ogiel Rubanga. fra Uganda, vet bedre enn de fleste hva det vil si å kjempe for utdanning. Fra å komme fra ingenting, på landsbygda i Uganda, er hun i dag prisbelønnet HR-sjef i det internasjonale oljeselskapet Total, i hovedstaden Kampala. Hun er også forfatter. Boka "Against all odds" er nylig utgitt. Den handler om Bettys, og alle andre fattige jenters kamp for å skaffe seg utdanning.   

Det var deltakelse i NHOs Female Future-program i Uganda som ga Betty mot til å fortelle sin historie og dermed bli inspirasjonskilde for tusenvis av fattige jenter og gutter som daglig kjemper for sin egen utdanning. Betty viser dem at det nytter.

Jenter ikke prioritert

Betty mistet sin far tidlig, moren gjorde så godt hun kunne, men det holdt ikke til å sende barna på skole. På landsbygda i Uganda blir ikke jentene prioritert. Men Betty visste at utdanning og skole var den eneste måten å komme seg ut av fattigdommen på. Å gå på skole var det eneste hun ville.

Oppveksten ble en daglig kamp for å skaffe penger først til mat og deretter til å gå på skole. Tilfeldigvis var hun svært god til å løpe. På den måten ble hun lagt merke til. Innimellom var hun så god at hun ble tilbudt semester på skolen gratis. Det er stor prestisje for skoler å ha elever som er gode i sport. Betty vant stort sett alt hun deltok i.

Null penger til neste semester

På det akademiske området gjorde hun det også svært godt, når hun slapp til. Mange la merke til den lærevillige jenta som hang utenfor skoleportene, uten penger til neste semester. Bettys første redningsmann ble hennes onkel, deretter en lærer, etter det en nonne.  Slik kom hun seg gjennom grunnskolen og etterhvert inn på Kangole Girls School, via the Sacered Heart School og helt til Ugandas prestisjetunge Makerere University.         

Vil bli Ugandas beste retoriker

Bettys kamp fortsatte i arbeidslivet. En fatal trafikkulykke gjorde at hun ble hardt kvestet og mistet taleevnen.

Etter å ha kjempet seg tilbake på jobben fikk hun høre om det nye lederprogrammet for kvinner i Uganda, Female Future. Hun var overbevist om at dette var det rette for henne og fikk overtalt sin leder til å få delta. Det var spesielt delen om retorikk som fenget Betty. Så etter nesten å ha mistet taleevnen bestemte hun seg rett og slett for å bli en av Ugandas beste retorikere. 

Mye tyder på at hun er på god vei til dette, og mye annet. Som HR-sjef i Total i Uganda, fikk hun i 2016 Human Resource Exellence Award.  Tidligere i år ble den første av hennes to bøker utgitt, og i forrige uke holdt hun innlegg i New York, på FNs Intenational Day of the girl.  

God tur på søndag – vit at det nytter!

TV-aksjonen 2017: Hvert barn er en mulighet (blimed.no)

Fakta om NHO Female Future

NHO har siden 2011, sammen med Norad, eksportert Female Future-programmet til Øst Afrika. Først til Uganda, senere til Kenya og Tanzania. NHOs søsterorganisasjoner tilpasser programmet til sin virkelighet, men hovedtemaene lederopplæring, retorikk og styrekompetanse ligger fast.

I Uganda har rundt 110 kvinner vært gjennom programmet. I disse dager arrangeres den sjette store kvinnekonferansen i Kampala. Samtidig er det "graduation" for Female Future kull nummer 9 og 10.  Tidligere Female Future-deltaker i Norge, Lena Ovrum Vonka, daglig leder i NHO-bedriften Lenas Helsepersonell, er tilstede i Kampala som key note speaker og inspirator. 

Kontakt oss

Ingunn Blauenfeldt Christiansen

Prosjektleder

Næringsutvikling i sør

ingunn.christiansen@nho.no
Mobil
91763493