Du kan jobbe med teknologi ved å gå yrkesfag

Mange bedrifter trenger ansatte som er gode på teknologi. Yrkesfag kan være et godt valg for deg som vil gjøre ting i praksis, istedenfor å lese om det.

#205

Trine Nilsen har læretid som mekaniker i faget lette kjøretøy og Pia Karoline Øfeldt er lærling som energimontør. Fotograf: Privat

Publisert 25.09.16

Kompetanse og utdanning, Jenter og teknologi

Her møter du jenter som har valgt en yrkesfaglige utdanninger innen teknologi.

Pia Karoline Øfeldt har gått på elektrofag:

- Jeg er lærling som energimontør i en liten bedrift kalt Eidefoss. Som energimontør jobber vi med å bygge og vedlikeholde el-kraftnettet. Med enklere ord sørger vi for at forbrukerne våre alltid har strøm, forteller Pia Karoline Øfeldt. 

Dette innebærer mange forskjellige arbeidsmetoder.

- Så vi er litt "alt-mulig-menn/kvinner". Vi er skoghoggere, gravemaskinførere, kranførere, truckførere, kabelmontører og linjearbeidere. Dette passer meg utmerket da jeg elsker å være ute, og liker en utfordring, sier hun.

Fotograf: Privat

 

#205

På elektro lærer du:

 • Installasjon og vedlikehold av elektriske og elektroniske systemer
 • Reparasjon av elektrisk utstyr
 • Om energiproduksjon og energiforsyning
 • Om utvikling av nye elektroniske produkter
 • Sikkerhet og dokumentasjon

Det kan være en fordel å være:

 • Nøyaktig og systematisk
 • Praktisk anlagt og ha godt håndlag
 • Serviceinnstilt og ha en logisk tenkemåte
 • Kreativ og ha godt fargesyn

Du kan blant annet bli:

Energimontør

Energimontøren arbeider innenfor den sektoren som sikrer energitilførsel til både industri og privat og offentlig sektor. Han eller hun foretar rutinemessig stell og ettersyn for å hindre skader eller slitasje på elektriske anlegg eller elektrisk utstyr og driver situasjonsbetinget feilsøking og reparasjon av elektriske anlegg og utstyr.

Elektriker

En elektriker er en elektrofagarbeider som jobber med elektriske lavspenningsanlegg, elektrisk utstyr og elektriske installasjoner. Arbeidet innebærer å montere elektriske systemer, reparere og utføre service på eksisterende systemer.

Automatiker

En automatiker jobber med montasje, drift og vedlikehold av automatiserte systemer. Det kan for eksempel være dører som åpnes og lukkes automatisk, alarmsystemer eller termostatstyrte varmeovner.

Romteknolog

En romteknolog arbeider først og fremst med bruk, vedlikehold og reparasjon av romteknologiske systemer. Satellitteknologer har høy kompetanse innen elektronikk- og datarelaterte fagområder som blant annet raketter, satellittkommunikasjon og romfysikk. 

Møt også jenter som har studert ingeniør- og realfag, og se eksempel på yrker

Trine Nilsen har valgt teknikk og industriell produksjon 

- Da jeg begynte på videregående valgte jeg linjen Teknikk og industriell produksjon, og deretter vg2 Kjøretøy. Nå har jeg nettopp startet en toårig læretid som mekaniker i faget lette kjøretøy. Jeg synes faget er spennende og utfordrende, og gleder meg til å lære mye mer fremover i læretiden, sier Nilsen.

Fotograf: Privat

#205

På teknikk og industriell produksjon lærer du:

 • Produksjonsplanlegging og produksjonsprosesser
 • Om maskiner, kjøretøy og produksjonsutstyr
 • Om kjemiske prosesser og kjemiteknikk
 • Om helse, miljø og sikkerhet

Det kan være en fordel å være:

 • Praktisk anlagt og ha godt håndlag
 • Selvstendig og nøyaktig
 • Interessert i ny teknologi

Du kan blant annet bli:

Bilmekaniker, lette kjøretøy

En bilmekaniker for lette kjøretøy reparerer og vedlikeholder biler. De viktigste arbeidsoppgavene for en bilmekaniker på lette kjøretøy er å søke, finne og utbedre feil på kjøretøyets mekaniske, elektriske og elektroniske systemer. Dette arbeidet utføres på både eldre og nyere kjøretøy.

CNC-operatør

CNC er en forkortelses for Computer Numerical Control. En CNC-operatør bruker en datamaskin til å styre mekaniske maskiner som bearbeider materiale. CNC-maskiner brukes til datastyring av bor, slipere, sveisemaskiner, fresere, og liknende i mekaniske verksteder. CNC-maskiner kan også benyttes til å datastyre produksjonsmaskiner innen forskjellige typer industri.

Fagoperatør i kjemisk prosessindustri 

Som fagoperatør kan du få jobb i kjemisk prosessindustri. Denne favner en rekke bransjeområder som kjemisk og petrokjemisk industri, kjemisk mineralindustri, farmasøytisk industri, produksjon av sildeolje, olje og gass offshore. Du kan også få jobb i metallurgisk industri, for eksempel i et smelteverk, ovnshus eller støperi.

Michelle Rossi har valgt bygg- og anleggsteknikk 

- Jeg har vært rørleggerlærling i ett år innenfor service for et firma. Nå har jeg byttet til Caverion hvor jeg skal være på prosjektering i 2 år, for å lære meg denne delen av rørfaget også, sier Rossi.

Fotograf: Privat

#205

Her lærer du blant annet om:

 • Produksjon og oppføring av nye bygninger og anlegg
 • Om bygging og vedlikehold av bygninger og anlegg
 • Om tekniske installasjoner
 • Om kvalitet og sikkerhet
 • Om forskjellige materialer

Det kan være en fordel å være:

 • Praktisk anlagt
 • Selvstendig og nøyaktig
 • God til å samarbeide

Når du studerer bygg- og anleggsteknkk kan du blant annet bli:

IKT – servicemedarbeider

Som IKT-servicemedarbeider jobber du med drift og brukerstøtte, opplæring og rådgivning i forbindelse med til arbeidsplassens IKT-løsninger og IKT-infrastruktur

Byggdrifter

Byggdrifter arbeider med vedlikehold og drift av bygninger og anlegg. Moderne byggemetoder og kompliserte tekniske løsninger gjør byggdrifterfaget spennende og krevende.

Rørlegger

Som rørlegger kan du få jobb i små eller store rørleggerbedrifter som utfører arbeid for boligbygg, institusjonsbygg, forretningsbygg, på bygge- og anleggsplasser samt på skips-, industri- og offshoreanlegg.

Rørleggerfaget omfatter installasjon, modernisering, service og reparasjon av sanitæranlegg og andre anlegg.

5 veier til videre utdanning etter fagbrev

Møt også jenter som har gått på fagskole

Kilde: Vilbli.no og utdanning.no