Sykdommen forsøker å stjele livet

En muskelsykdom forsøker å stjele livet fra Inger Kassig Svenning (31). Men hun gir seg ikke. Nå har jenta kjøpt hus og fått seg fast jobb. For første gang.

-Jeg føler meg utrolig lettere, sier Inger Kassig Svenning, som jobber i kundemottaket til Altaposten i Alta.

-Jeg føler meg utrolig mye lettere, sier Inger Kassig Svenning, som jobber i kundemottaket til Altaposten i Alta. Fotograf: Baard Fiksdal

Publisert 23.06.16

Ringer i vannet

Muskelsykdommen, som Inger er født med, gjør henne stadig dårligere, og selv om bun kan gå noen skritt, må hun tilbringe det meste av tiden i rullestol. Jenta har problemer med å løfte eller bære ting. Hun har dårlig balanse. Hvis Inger faller vil hun ikke komme seg opp igjen på egen hånd. Fysioterapi kan bremse sykdommen, men ikke mer enn det.

Hvordan sykdommen vil utvikle seg, vil jeg ikke tenke på

- Jeg kan bremse utviklingen med fysioterapi, men hvordan sykdommen vil utvikle seg vil jeg ikke tenke på. Det viktigste er hvordan jeg har det nå.

- Hvordan har du det nå?

- Jeg føler meg utrolig mye lettere fordi jeg har fått fast jobb for første gang. Jeg har flyttet fra hjembygda Langfjordbotn til Alta, kjøpt meg mitt eget lille hus med hage, hvor jeg bor sammen med katten Bine. Det er helt fantastisk, sier Inger. Hun har en bachelor i religionsvitenskap fra NTNU i Trondheim. Sykdommen har gjort henne gradvis dårligere og de jobbene hun har fått har vært kortvarige.

- Jeg har jobbet på et sykehjem i Kvænangen i Troms og for Telenor på Fornebu i Bærum, og for et par arbeidsgivere til, men det har bare vært midlertidige stilinger. Etter fem år med leting etter noe som passer meg har jeg nå endelig fast jobb.

Blir aldri utlært

- Inger sitter i kundemottaket i Altaposten. Jobben hun har fått takket være Ringer i vannet og arbeid- og inkluderingsbedriften Aksis.
- Jeg håndterer alle typer henvendelser. Vanligst er spørsmål om avisabonnement, TV- og radiobingo, premier, samt kontakten med spillkommisjonærer. Jeg blir stadig flinkere til å takle folk. Det kan for eksempel være en kunde som er rasende fordi han ikke har fått avisen slik han skal. Man blir aldri utlært i å yte god service.

- Hvordan har Altaposten tatt imot deg?
- Jeg føler meg veldig verdsatt. De har gjort noen tilpasninger, som å fjerne døra til kopirommet slik at jeg kommer meg inn der med rullestolen. De har også lovet å sørge for at det ikke er en høy brøyteskavl mellom der jeg parkerer bilen og inngangsdøra, sier Inger. Hun jobber 50 prosent stillinger, pluss noe ekstra. 1. juni var prøvetida over og jenta fikk fast stilling.

Viktig avis

- Direktøren for mediehuset Altaposten, Tor Sara, har 30 årsverk i sitt brød, og er meget opptatt av lokalavisens rolle.
- Lokalavisen er limet i små samfunn. Vi har naturlig nok samarbeidsavtaler med alle frivillige lag og organisasjoner. Vi har også i mange år hatt et godt samarbeid med Aksis og har prøvd ut en rekke kandidater. Inger er vår første ansettelse gjennom Ringer i vannet. Det har vært en meget positiv erfaring, sier Tor Sara. Denne uken fikk han og Altaposten diplom fra Ringer i vannet overrakt av Målfrid Baik som er regiondirektør i NHO Finnmark.

Fra venstre: Målfrid Baik fra NHO Finnmark, Bjørn Christian Ernstsen fra Aksis og Tor Sara fra Altaposten. Fotograf: Baard Fiksdal

Fra venstre: Målfrid Baik fra NHO Finnmark, Bjørn Christian Ernstsen fra Aksis og Tor Sara fra Altaposten.