Som å komme til himmelen

"Wow. Fra å ikke ha noe, til å få alt. Det var som å komme til himmelen".

IT-sjef Rune Godager og hotellsjef Tomi Meriläinen (bak). (Foto: Baard Fiksdal)

IT-sjef Rune Godager og hotellsjef Tomi Meriläinen (bak). Fotograf: Baard Fiksdal

Publisert 06.03.17

Oslo og Akershus, Ringer i vannet

Det er Rune Godager (32) fra Oslo som snakker om sin nye jobb. Gjennom Ringer i vannet (RIV) har han raskt gått gradene og ble på nyåret fast ansatt som IT-ansvarlig for to hoteller og et regionkontor. Snart får han også en assistent, rekruttert gjennom RIV.

Bygde sin egen datamaskin

Vi sitter på Raddison Blu Scandinavia Hotell. Her har Rune ansvar for alt som har med data å gjøre. Mannen er også IT-sjef for Radisson Blu Park Hotel på Fornebu. Veien hit startet da han som 15-åring hoppet over gjerdet til Grønmo Gjenbruksstasjon for å få tak i deler slik at han kunne bygge sin første datamaskin fra grunnen av.

- Jeg var et problembarn som ikke taklet skole. Etter noen få minutter i klasserommet mister jeg konsentrasjonen. Jeg fikk ikke med meg noe. Heller ikke spesialskoler hjalp. Fire ganger har jeg forsøkt å starte på videregående skole. Jeg får det bare ikke til. Jeg er ingen teoretiker.

Learning by doing

Lære gjennom praksis. Det er redningen for Rune. Gutten er en smarting. Bare han får lære på sin måte.

Gammelt dataskrot fra Grønmo ble gull for Rune. Han ville lage en maskin som var sterk nok til å vise filmer. Det gikk bra. Neste prosjekt var å bygge noe med større datakraft. Snart fikk han også jobb i en databutikk på Torshov og han gikk videre til en kundeservice-jobb hos Hewlet Packard i Sverige. Livet fortsetter fra jobb til jobb. Det er litt her. Og litt der.  Rune prøver seg som lagerarbeider. Han prøver flere ting, jobber i barnehage, SFO, fjellboring, servitør, kokk og som dørvakt.

- Sist jeg forsøkte å ta opp videregående var i 2015. Jeg skulle ta en test som avdekket om jeg var rede til å ta eksamen. Den viste at jeg var sjanseløs, forteller Rune.

Vendepunktet

Vendepunktet kommer via arbeid og inkluderingsbedriften Itas. De testet ut Rune som servitør og i resepsjonen på PS hotell. Denne reiselivsbedriften er berømt i Oslo fordi alle som jobber der har hull i CV-en.

- Jeg likte resepsjonsjobben fordi der var det IT-systemer å sette seg inn. Men snart ble det for lite av den slags. At jeg fikk sjansen i en stor hotellkjede var derfor helt fantastisk, sier Rune. Han får nå opplæring og oppfølging i IT-jobben av en regionanvarlig i hotellkjeden.

Får ros av sjefen

Tomi Meriläinen er toppsjefen på Radisson Blu Scandinavia Hotell og veldig fornøyd med Rune.

- Rune starte her som handyman høsten 2016. Han har vokst med oppgaven og raskt fått mere ansvar. Det er mye å sette seg inn i og vi forstår at han ikke kan mestre alt fra dag en. Rune har vist økende selvtillit og løser problemene som de kommer, sier Meriläinen. Han har goder erfaringene med Ringer i vannet som rekrutteringsmetode.

- Vi har denne uken intervju med to nye kandidater, og vi kommer til å ta imot flere, sier Meriläinen.

Rune sitter og hører på alle rosen som han får av sjefen. Smilet sitter løst nå. Han sender en takk til sin jobbkonsulent i Itas, Camila Nielsen de Santana.

- Hun var nøkkelen til den jobben jeg har nå. Hun fikset intervju på en fredag, Og mandag var jeg i jobb. Større suksess får du ikke, sier Rune.

Drømmen

- Det har vært mange nedturer. Hva håper du om tiden som kommer?
-  Jeg vil gjerne ha et A4-liv, med hus, samboer og barn. Det er det som er drømmen.