8 lærlinger får utdanning hos verdens beste kokk

- Jeg ser ikke etter lærekandidatene med best karakterer, men de med entusiasme og lærelyst, sier Ørjan Johannessen, kokk på Bekkjarvik Gjestgiveri.

Brødrene Ørjan (t.v.) og Arnt Johannessen (t.h.) leder kjøkkenet. Her med to som har tatt læretiden på gjestgiveriet. Foto: Bjørnar Eidsmo.

Publisert 27.02.16

Yrkesfag

Det er utrolig gøy å se når lærlinger utvikler seg så mye

Familiebedriften Bekkjarvik Gjestgiveri i Austevoll kommune har røtter tilbake til 1600-tallet. Brødrene Ørjan og Arnt Johannessen leder kjøkkenet.

Ørjan Johannessen har konkurrert i kokkefaget siden han var 18 år. I 2015 vant han Bocuse d'Or, verdensmesterskapet i kokkekunst.

– Det kjekkeste med å jobbe i denne bransjen er at det er ingen regler, sier Johannessen.

Les også: Stort behov for fagarbeidere

Lærlinger har større betydning enn de er klar over

Familiebedriften startet med én og to lærlinger for ti år siden. Nå tar åtte ungdommer sin læretid her. Seks av dem er kokkelærlinger og to er servitørlærlinger. I tillegg jobber seks andre kokker og fem-seks andre servitører på hotellet.

Johannessen tror noen bedrifter vegrer seg for å ta imot lærlinger da de har en hektisk hverdag.

– En må omstille seg å si at her er vi en lærebedrift. Her skal ungdom ha en skolegang der de går på skole i praksis. Da må vi legge til rette for det. Lærlingene har stor betydning for bedriften, mer enn de sikkert tror selv.

10 grunner til å velge yrkesfag

Johannessen stoler på lærlingene og gir dem ansvar.  Foto: Bjørnar Eidsmo.

Skoler i nærområdet inviteres

Hvordan får lærlinger jobb her?
– Hvert år, før elevene skal søke læreplass, inviterer vi alle skolene i nærområdet, som Fitjar, Sandsli og Bergen, hit på bedriftsbesøk. De får en lunsj, en omvisning på bedriften og informasjon fra oss om hva vi kan tilby dem og hvordan vi kan bistå med deres læreplan.

Hva ser du etter hos elever som søker sin læretid her?
– Jeg ser ikke nødvendigvis etter lærekandidatene med best karakterer, eller de med minst fravær, men de med entusiasme, positivitet og lærelyst. Har du ikke lyst å lære lærer du aldri. 

Ungdom gjenskaper troen på selv

Johannessen har erfart at mange elever som har gjort det dårlig på skolen, kan være veldig energiske og ha veldig lyst til å bli kokk.

– Når de begynner kan de ingenting. Så klarer de å gjenskape troen på seg selv og vokser som personer på kjøkkenet. Når de går ut så har de meget godt bestått og er kanskje den flinkeste lærlingen. Det er veldig kjekt og utrolig gøy å se når de utvikler seg så mye.

5 dører til videre utdanning etter fagbrev

NHO-sjef Kristin Skogen Lund håpet å få møte Johannessen da hun besøkte gjestgiveriet i høst. Og det fikk hun. Tom Knudsen, regiondirektør NHO Hordaland, i midten.  Foto: Bjørnar Eidsmo.

Vi blir tett knyttet sammen på et kjøkken

Stoler på lærlingene

Ørjan ønsker å få lærlingene interessert i temperaturen og livstilen som er på et kjøkken. Det er viktig for å motivere dem til å gjøre en bedre jobb. Samtidig dreier det seg om å ha det hyggelig i lag.

– Det er veldig kjekt å lære opp ungdom til å forstå hvilket yrke dette er. Å være kokk er krevende. Kjernen i jobben er å lage mat, inspirere gjestene og gjøre dem glad. Samtidig blir vi som jobber på kjøkkenet knyttet tett sammen, sier Johannessen. 

Under opplæringstiden er lærlingene daglig innom alle læregrunnlagene for å bli en kokk. Det vil si at de gjør alle arbeidsoppgaver som en kokk ville gjort, men under oppsyn. Oppgaver kan være å lage saus, pateer, utbeining og filetering.  

– Lærlingene får prøve seg. Bare det de lager er godt. Jeg stoler på dem og gir dem ansvar. Da tar de det ansvaret.  

Hvis de gjør en feil, så er det han selv eller broren sitt ansvar å følge det opp.

– Vi må passe på. Samtidig er det en stor glede når lærlingene klarer å gjøre tingene sine. Da føler de også selv en veldig stor glede. 

Feil må ikke gå utover gjestene

Hvor streng er du?
– Om en feil gjentas mange ganger blir vi streng.  For eksempel om du svir løken eller pommes fritten ti ganger på rad under en kveld. Da går det jo ut over gjestene.

Dette skjer visst ikke ofte. Å være streng gjøres i betydningen av å være konstruktiv. Han gir en beskjed og ser om lærlingene har forstått. Hvis ikke forklares det dypere. Når oppgaven er forstått forventer Johannessen at det gjøres riktig også neste gang.

I 2015 vant Ørjan Johannessen Bocuse d'Or. Foto: Bocuse D'or. Lisens: Creative commons.

Kokkekonkurranser

Du konkurrerer på et høyt nivå. Hvilke forventninger har du til lærlingene som jobber her?
– Jeg krever det samme av lærlingene som av de ferdig utdannede kokkene. De må være entusiastiske og lærevillige.

Han minner om at kjøkkenet ikke kan sammenliknes med konkurranser som Bocus d'Or. 
– Det er et kokkeshow. Du trener 2000 timer for å delta og gjennomfører den langdistansen som treningen og konkurransen er. Så går du tilbake til kjøkkenet og lager skikkelig mat.

Hva tenker lærlingene hos deg om konkurranser?
– Heldigvis er lærlingene her opptatt av det. 

Lærlingene kan delta i lærlingekonkurranser, Hordalandsmesterskap og Norgesmesterskap.
– Vi spør om noen har lyst. Da går to lærlinger sammen med en trener. De øver og trener sammen og stiller i konkurransen. Så går det som det går. Om de vinner går de videre til NM, noe som er kjempegøy.

Hotellet har hatt lærlinger med i Hordalandsmesterskapet hvert år, og én gang i NM. Da ble det finaleplass.
– Springbrettet for at jeg konkurrerer selv var at jeg vant det første mesterskapet jeg deltok i som 18-åring.  Så fikk jeg blod på tann.

Worldskills - konkurranser for lærlinger og fagarbeidere

Bekkjarvik er flere ganger kåret til Norges beste gjestehavn. Her er gjestgiveriet en sommerdag. © Dan Kristiansen (creative commons lisens).

Anbefaler å bytte jobb etter læretiden

Fortsetter lærlinger å jobbe her etter læretiden?
– Alle kan jobbe videre her etter læretiden om de vil, men vi anbefaler at de heller kommer seg ut i en ny bedrift.

Johannessen forklarer at om du har vært lærling i en bedrift, kan det bli slik at du fortsetter i samme rolle om du blir.
– Ved å bli går du gjerne i de samme sporene og er litt forsiktig istedenfor å komme inn i et nytt miljø hvor du blir oppdratt som en kokk med en gang.

Bedrifter har et ansvar

Hva tenker du om ungdom som vurderer kokkeutdanning?
– Det er vanskelig å vite i 10. klasse at du vil bli kokk. For meg og min bror var det enkelt for vi bor på et hotell.

Rekrutteringen starter i 10. klasse. Johannessen sier det er der de må hente lærlingene og få de interessert i å gå videre på skolen. Bedriftene har et felles ansvar ved å være tilstede på utdanningsmessene og få faget inn som en større del av hverdagen.
– Heldigvis har det blitt mer oppmerksomhet i media på bransjen og det å være kokk. Det kan påvirke positivt.

Austevoll er det flere som pendler til enn fraBekkjarvik Gjestgiveri kåret til årets lærebedrift

Naturlig å bli kokk

Siden brødrene Johannessen var tretten år så tenkte de at det var naturlig å bli kokk.

– Selv om ingen av våre foreldre sa at dere må bli kokker så var det mer en livstil som ble naturlig her.

Hva liker du selv best med å være kokk?
– Å gi gjestene en totalopplevelse. Det handler ikke bare om maten, men også om atmosfæren. Samtidig er det kjekt å skape nye kreative retter og matkonsepter.

Nå ønsker Johannessen å utvikle Bekkjarvik videre.
– Vi ønsker å finne nye gjester og utvikle Bekkjarvik til å bli en av Norges mest spennende matplasser. Å skape en plass som gjør at andre besøker deg, og kanskje reiser langveisfra for å oppleve det, det er veldig kjekt.

Se alt om videregående opplæring fra utdanning.noAlt om videregående opplæring fra vilbli.no

Kontakt oss

Bjørnar Eidsmo

Digital rådgiver

Marked og Event

Bjornar.Eidsmo@nho.no
Mobil
93024486