Valgte yrkesfag og fikk læretid i Tyskland

– Utvekslingen var en unik opplevelse, sier Kenneth Jakobsen (19). 

Kenneth Jacobsen (19) på jobb hos TINE.

Kenneth har sin læretid hos Tine Meieriet Brumunddal.

Publisert 25.02.15

Innlandet, Kompetanse og utdanning, Yrkesfag

Flere burde velge yrkesfag

Internasjonalt Servicekontor gir lærlinger muligheten til å reise på utveksling tre måneder av læretiden til et land i Europa.

Han fikk tilbud om å reise til Freiburg i Tyskland.  I august reiste han på utveksling hos meieriet Schwarzwaldmilch på teknisk avdeling.

– Det passet bra at jeg ble utplassert i et meieri for å se hvordan de arbeidet sammenlignet med TINE. En nyttig erfaring fra utvekslingen var å se at Norge er langt fremme innen matsikkerhet og HMS.

Kenneth mener utvekslingen var en unik opplevelse.
– Jeg ble mer selvstendig, ble bedre i tysk, fikk et bredt nettverk og reiste rundt med andre utvekslingsstudenter for å oppleve landet og kulturen.

Han sier også Tyskland var et spennende land å reise til ettersom tyskerne har høy teknologisk kompetanse, noe som er hans interessefelt.

10 grunner til å velge yrkesfag

Gleder seg til å gå på jobb

– Flere burde velge yrkesfag, det er spennende og du får en aktiv hverdag. Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag, sier Kenneth.

Han valgte VG1 Teknikk og Industriell Produksjon (TIP) da han skulle begynne på videregående skole. Deretter tok han VG2 industriteknologi. Dette er et fireårig utdanningsprogram ved Hamar Katedralskole. De to første årene består av felles programfag på skolen og de to siste årene er læretid i en bedrift.  

– Yrkesfag valgte jeg fordi er interessert i teknikk og liker å lære gjennom praksis. Det er en god erfaring og kunne bidra i arbeidslivet samtidig som jeg får en utdannelse, sier Kenneth.  

Kenneth Jakobsen og Roger Løberg på jobb hos TINE.

Kenneth Jakobsen og Roger Løberg hos Tine

Vi tilbyr ansatte med fagbrev å utdanne seg videre 

TINE har god erfaring med lærlinger

Meierisjef Ottar Olden sier at et godt samarbeid mellom bedrift, skole og opplæringskontor er avgjørende for å få til inntaket med lærlingene. TINE satser på lærlinger fordi det er viktig med kompetent arbeidskraft som har praktisk erfaring i tillegg til skolegang.

– Vi ønsker at lærlingene våre trives og at de får mulighet til å utvikle seg hos oss. Derfor tilbyr vi ansatte med fagbrev å utdanne seg videre på teknisk fagskole hvis de ønsker det og vi ser behovet, sier han.

Her er fem dører til videre utdanning etter fagbrev

Roger Løberg er personalrådgiver hos TINE Meierier i Brumunddal og er overbevist om at bedriften har nytte av å ta inn lærlinger.

– Vi tar inn lærlinger hvert år fordi de bidrar med positivitet og en iver etter å lære. Vi får utfordret vår evne til å formidle kunnskap, i tillegg til at vi blir bedre kjent med potensielle arbeidstakere, sier Roger.

Flere av lærlingene hos TINE har valgt å bli værende i bedriften etter endt fagopplæring.

– Det er viktig å vise at det finnes flere muligheter, men det er opp til den enkelte å gripe den sjansen de får, sier Roger.