Foto:

Hvordan er det å være gründer i Norge?

Nyhet, Årskonferanse

Publisert

Det å være gründer er både strevsomt og givende, sier gründerpanelet som deltok på NHOs årskonferanse. – Det er ikke bare en dans på roser, men også en dans på nevroser, sier gründer og daglig leder i EQU Norway, Ann-Christin Hansen.

Gründerpanelet som var samlet under NHOs årskonferanse 2021 var helt klare på at det er den indre "driven" som har ført dem de de er nå. Selv om det er stor glede knyttet til det å lykkes, kan veien frem til suksess være både strevsom og risikofylt.

- Jeg måtte pantsette huset mitt for å starte firmaet. Ingen banker var interessert i å gi meg en liten kassakreditt. Til slutt valgte jeg å selge leiligheten i Oslo og flytte hjem til Stord. Det er det beste jeg har gjort. På Vestlandet stilte også Innovasjon Norge opp, noe som ikke skjedde i Oslo. Det var dessuten mye billigere å leie lokaler på Stord, sier gründer og daglig leder i Kattnakken, Silje Vatne Ersland.

Hva kan politikerne gjøre for å bedre situasjonen for gründere? 

Det var ikke lett for panelet å svare spesifikt på dette, men administrerende direktør i Otovo, som leier ut og selger solceller, Andreas Thorsheim, var klar på at politikerne uansett må ha respekt for at det er umulig å velge ut vinnere på forhånd. Han var også klar på at forenkling som mindre byråkrati er sentralt. – Det vil være bra med brede ordninger for gründerne, sier han.

Professor i innovasjon og entreprenørskap ved handelshøgskolen, Nord Universitet, Gry Agnete Alsos, mener at vi har en sterkere gründerkultur nå enn for 10-20 år siden.
– Det er blitt mer kult å være gründer, særlig blant de unge. Men vi ser også et paradoks ved at mange sier at de ikke har den kompetansen som trengs for å være gründer, sier hun, og legger til at vi også trenger en gründerkultur i eksisterende bedrifter (organisk vekst). Her vil samarbeid mellom store og små gründermiljøer var fruktbart, mener hun.

Når det gjelder gründeraktiviteten under koronapandemien uttrykte panelet at det har vært både oppturer og nedturer. Det var mer sjokkartet i starten, men etter hvert har det blitt bedre. For noen svært mye bedre. Kattnakken fikk f.eks. en vekst på 1000 prosent i vår og sommer, ikke minst fordi nordmenn skulle feriere i Norge og trengte regntøy som kunne tåle "sidelengs regn".